Ne adjunk esélyt a stroke-nak!

Ne adjunk esélyt a stroke-nak!
Debrecen – Hazánkban a harmadik vezető halálok a szélütés.

Világszerte évente 15 millió ember esik a stroke áldozatául, vagyis minden hatodik percben meghal egy ember szélütés következtében. A rák és a szívbetegségek után a gutaütés a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség. Magyarországon évente 40-50 ezer új stroke-s esetet regisztrálnak, és minden negyedik beteg 60 év alatti. Még mindig sokan nem ismerik a szélütés tüneteit, nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha valaki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2016-ban tovább folytatja edukációs kampányát „Együtt a stroke ellen 2016-2020” címmel, amelyhez az idén az OMSZ és kormányzati szervek mellett a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Diabetes Társaság, valamint a Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja is csatlakozott.

– Magyarországon 2015-ben 129 ezeren haltak meg, melynek 49 százalékát ér eredetű betegségek okozták, ebből 37400 vaszkuláris halálozás volt. Továbbá számos beteg van, akinek az érbetegségek következtében amputálni kellett a lábát, vagy egy szélütés után ágyhoz lett kötve, esetleg egy szívelégtelenség következtében már pár lépés után nem kap levegőt – fogalmazott dr. Csiba László, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke a kampányhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón csütörtökön. A professzor hozzátette: Az ismert akut szélütések 20 százaléka szív eredetű, tehát a megelőzésben is csak akkor tudnak hatékonyak lenni, ha összekapaszkodnak a kardiológiával, csakúgy, mint az érsebészettel.

A prevenció fontossága

Mint azt dr. Édes István, a Magyar Kardiológusok Társaságának képviselője kifejtette, a kardiológia és neurológia közelsége sok szempontból előnyös, mivel a beteganyag részben átfedi egymást, a rizikófaktorok közösek, gondoljunk az elhízásra, a dohányzásra. Vannak kísérő betegségek is, mint a diabétesz és a magasvérnyomás, melyek a stroke és az infarktus kialakulásában is fontos szerepet játszanak. A számos rizikófaktor, mint a mozgáshiány, elhízás, dohányzás mellett egy néma betegség, a pitvarfibrilláció is okozhat stroke-ot. – Ma hazánkban körülbelül 200 ezer embernek lehet pitvarfibrillációja, mely 2050-re az előrejelzések szerint megháromszorozódik. Az említett betegségben az éves stroke rizikó – függően a társbetegségektől – akár évi 20 százalék is lehet, ami azt jelenti, hogy 5 éven keresztül egy ilyen betegpopulációban szinte mindenki gutaütést fog kapni – mondta dr. Csanádi Zoltán, a Magyar Neurológiai Társaság leendő elnöke.

Megjegyezve: nagyon sok eszközünk lenne arra, hogy megelőzzük a stroke-ot, de sajnos a pritvarfibrilláció egy néma betegség, s az esetek egy jelentős részénél akkor derül ki, hogy ritmuszavara van a páciensnek, amikor már megkapta stroke-ot. Prevenció szempontjából fontos, hogy bevonjuk a háziorvosokat is, hiszen egy vérnyomás és pulzusszám méréssel felismerhetővé válik a pitvarfibrilláció, ezzel megelőzve egy esetleges szélütést.

HBN–PÁTZ​

Címkék: ,