Ne adjon hamburgert a gyereknek, mert lelassítja az agyát

Ne adjon hamburgert a gyereknek, mert lelassítja az agyát
Lehet, hogy nagyon szeretik, meg ajándék is van hozzá, de egy új kutatás bebizonyította, hogy a magas zsírtartalmú ételek növelik a reakcióidőt és a memóriát is károsítják.

Az Illinois-i Egyetemen 150 gyereket vizsgáltak (7 és 10 év közötti korosztályból) egy minta-játékkal, melyet úgy terveztek, hogy a kognitív flexibilitást tesztelje, vagyis azt, hogy milyen gyorsan tud az agyunk váltani, milyen gyorsan tud a változáshoz alkalmazkodni. A gyerekek egyik csoportja a teszt előtt egészséges ételt fogyasztott, a másik fele pedig zsíros gyorséttermi ételt. Az eredmény az lett, hogy a zsíros ételt fogyasztó gyerekek sokkal lassabban reagáltak és a memóriájuk is gyengébb volt.

A játék során színek és formák segítségével egy tanulási mintát kellett elsajátítaniuk. Megtervezésénél szempont volt, hogy vizsgálni tudják a figyelem gyors váltását, az információ szűrését és a válaszadási stratégia megváltoztatását. A teszt előtt egy kidolgozott diétát kellett a gyerekeknek követni a szüleik segítségével és egy dietetikus felügyeletével.

A kutatók szerint a kognitív rugalmasság nagyon fontos a mindennapi élethez, hiszen ennek segítségével tudunk egy problémát több szemszögből is megvizsgálni és ez teszi lehetővé, hogy a gyorsan változó elvárásoknak megfeleljünk. Most konkrét összefüggéseket találtak a agy működése és az étkezési szokások között. Minél több zsíros ételt fogyasztott egy gyermek a teszt előtt, annál lassabban tudott reagálni a változásra. Ez volt az első olyan kutatás, ami ezt sikeresen bizonyította. Tehát ha a gyerkőc legközelebb hamburgerért sír, jusson eszébe, milyen ártalmas ez a kis szervezetének.

Más: a Virginia Tech College kutatói korábban már azt is kimutatták, hogy jelentősen megváltozik az anyagcserénk, ha 5 napon át folyamatosan gyorséttermi ételeket (főleg hamburger) eszünk. Ennek oka, hogy alapvetően befolyásolja azt, hogy az izmaink hogyan bontják le a cukrot, ami súlygyarapodáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.
hirdetés