Ne a kukának vásároljunk!

Akt.:
Hajlamosak vagyunk ünnep előtt (is) a kelleténél többet venni
Hajlamosak vagyunk ünnep előtt (is) a kelleténél többet venni - © Illusztráció: Archív
Debrecen – Jellemző, hogy többnapos ünnepek előtt sokat vásárolunk, egyes hipermarketek az éves forgalmuk tíz százalékát bonyolítják le húsvét táján. Sajnos, sok élelmet ki is dobunk, holott odafigyeléssel csökkenthetjük a pazarlást. – Gyakran nem gondolkodnak előre az emberek, nem tervezik meg az étkezést, hogy mekkora adagokat célszerű készíteni, sőt ünnepekkor szinte kötelező a családnak túl sokat főzni – mutatott rá Nábrádi Zsófia pszichológus-közgazdász.

Csokoládé, tojás, sonka, alkoholos italok – húsvét előtt sokat vásárolunk, egyes hipermarketek az éves forgalmuk tíz százalékát bonyolítják le ilyenkor.

– Annak, hogy nagy mennyiséget, gyakran a kelleténél jóval többet veszünk, számos oka van. Talán az az első, hogy régen megtapasztalták az élelmiszerhiányt, amikor a szükséges étel nem volt hozzáférhető; ezt mindenki szeretné elkerülni. Emellett ma igen jellemző, hogy nem gondolkodnak előre az emberek, nem tervezik meg az étkezést, hogy mekkora adagokat célszerű készíteni, sőt ünnepekkor szinte kötelező a családnak túl sokat főzni – mutatott rá Nábrádi Zsófia pszichológus-közgazdász, a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelem Intézetének munkatársa. Problémának tartja azt is, hogy nem tudunk eleget az élelmiszerekről; hogy mit kezdhetünk a maradékkal, vagy épp kidobunk olyan, még tápláló anyagokat is, mint mondjuk az alma- vagy krumplihéj.

Akciók

– Az üzletek értékesítési gyakorlata sem könnyíti meg a dolgunkat. Például csak nagy kiszerelésben kapható valami, és éppen ünnepek előtt szokták elárasztani a boltokat az akciók, mint mondjuk „egyet fizet, kettőt kap!” Nagyon sok impulzus ér minket, széles a választék, megtetszik valami, elcsábulunk, új dolgokat akarunk kipróbálni – sorolta a szakember. Szerinte hozzáállásunk is olyan, hogy inkább több legyen valamiből mint kevés, illetve akkor jó, ha tele a hűtő! Emellett felgyorsult világunkban nincs idő tervezésre, nem mérjük fel otthoni készleteinket, vagy éppen azért vásárolunk be tartós élelmiszerből, hogy ritkábban kelljen ezt tenni.

A többnapos ünnepek előtti vásárlási láz kapcsán azt mondta, az emberek megszokták, hogy mindig minden rendelkezésre áll; vagyis bármikor vehetnek friss pékárut, húst vagy tejet, s amikor napokra bezárnak az üzletek, az tudattalanul egyfajta szorongást idéz elő, hogy valami nem lesz. Egy praktikus ok is szerepet játszhat: sokan elutaznak, előtte jól bevásárolnak.

Pazarlás

– Mindez azért probléma, mert a fejlett országokban nagyon nagy mértékű az élelmiszer-pazarlás.

Nincs pontos hazai adat, becslések szerint 40 kilogramm élelmet dobunk ki évente egy főre vetítve; külföldi felmérések azt mutatják, a megtermelt élelmiszernek akár harmada is kukába kerülhet, ennek nagy része nem az előállítás, hanem a fogyasztás során!

– hangsúlyozta Nábrádi Zsófia.

Megjegyezte: jellemzően az idősebb generáció tagjai – akik közül sokan átéltek nélkülözést – kevésbé pazarlóak; velük nemigen fordul elő, hogy például bontatlanul dobjanak ki valamit. Ez inkább a fiatalokra jellemző, akik rohanóbb tempóban élnek, többet vásárolnak, olykor el is felejtik, hogy mi van a hűtőben vagy a konyhaszekrényben…

A pazarlás elkerülése érdekében Nábrádi Zsófia azt javasolja, hogy soha ne vásároljunk éhesen, annál inkább tudatosan! – Mérjük fel, mi van otthon, tervezzük meg, miből, mekkora adagokat főzzünk, amit aztán el is fogyasztunk.

HBN–SzT