Fotók: NDK-sok nosztalgiáztak Szoboszlón

Akt.:
Fotó: Molnár Péter
Fotó: Molnár Péter
Hajdúszoboszló – Akár ezrek is dolgozhattak Hajdú-Biharból a szocialista Kelet-Németországban.

Több mint 300-an vettek részt a hétvégén Hajdúszoboszlón az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesületének három napos találkozóján. A programot tizedszer szervezték meg, évek óta először az ország keleti felén. A résztvevők arra is emlékeztek, hogy 50 éve, 1967-ben írta alá Magyarország és a Német Demokratikus Köztársaság az államközi egyezményt, amely révén fiatalok tízezrei vállalhattak munkát a munkaerőhiánnyal küzdő NDK-ban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pénzes Ferenc, z NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesületének elnöke. Fotó: Molnár Péter

Pénzes Ferenc egyesületi elnök a Napló érdeklődésére elmondta: az egykori dolgozók nyolc éve az egyik közösségi portálon találtak egymásra, azóta pedig tíz találkozót tartottak. Az egyesület azóta folyamatosan bővül. A szombati nap programjai közül kiemelkedett Frank Schöbel táncdalénekes fellépése, aki az NDK legnagyobb sztárja volt a 70-es években – ő volt első kelet-német művész, akit nyugaton is engedtek fellépni, és ott is sikeres lett.

Szakemberek 40-50 ezerre teszik a három éves szerződéssel az NDK-ban munkát vállalók számát. A többségük a szerződésük lejártával hazatért, sokan viszont ott telepedtek le.

HBN