Navracsics Tibor: százra bővül az Erasmus Mundus ösztöndíjas programjainak száma

Brüsszel – További mintegy 40 mesterképzési lehetőség kerül be az Erasmus Mundus mesterképzési programjai közé, amelyek által a következő pályázati körben még több témában választhatók majd az ezzel 100-ra bővült ösztöndíjas programok – közölte Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa pénteken.

Navracsics Tibor közleményében arról tájékoztatott, hogy az ösztöndíj-lehetőséget kínáló Erasmus Mundus programok az asztrofizikától a nanotechnológán át a kartográfiáig vagy a sportetikáig terjedő területeket érintenek. Az ösztöndíj a tanulmányi program összes költségét fedezi, keretében a hallgatók két vagy több felsőoktatási intézményben tanulva közös vagy kettős diplomát szerezhetnek. A legtöbb programnak két év a futamideje. A 2018 őszén induló programra a hallgatók 2017 októberétől 2018 januárjáig adhatják majd be pályázataikat.

A biztos azt közölte, az ösztöndíjak legalább 75 százaléka a partnerországokból származó jelentkezőknek van fenntartva, egyes régiók pedig, amelyek az unióval kiemelt együttműködést folytatnak a felsőoktatás terén, további ösztöndíjakban részesülnek. A fennmaradó 25 százalék uniós, vagy más partnerországbeli hallgatók számára érhető el.

Az Erasmus Mundus 100-ra bővülő mesterképzési programjainak ösztöndíjasaként több mint 1300 hallgató kezdheti meg tanulmányait 2017-ben – tette hozzá Navracsics Tibor.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Erasmus Mundus mesterképzés teljes mértékben integrált tanulmányi program, amelyet legalább három, az esetek többségében ennél több felsőoktatási intézmény közösen kínál. 2017-ben a hallgatóknak ajánlott 100 program 513 intézmény bevonásával valósul meg.

Az Erasmus Mundus mesterképzés 2004-ben indult, és 2014 óta az Erasmus+ uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramjának részét képezi. Az idén 30. évfordulóját ünneplő Erasmus-program felsőoktatási mobilitási projektként indult és széles támogatási programmá nőtte ki magát, melynek kedvezményezettjei felsőoktatási hallgatók, diákok, önkéntesek, gyakornokok, tanárok, ifjúságsegítők, sportolók, oktatási intézmények és egyéb, az oktatás, képzés, ifjúság és sport területén működő szervezetek.

– MTI –