Navracsics nem érzi, hogy egyedül volna a Fideszben

Akt.:
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Interjú Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosával.

Az Európai Bizottságot ért támadásokat látva nem törpül el az intézmény jelentősége az Európai Tanács és a Parlament mellett – jelentette ki a Hajdú-bihari Napló kérdésére Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. A második Orbán-kormány miniszterelnök-helyettese azt mondta, a bizottság puha módszerekkel dolgozik, ami az ő területére kifejezetten igaz. – A nemzetállamok az elsődlegesek, úgy szoktam meghatározni a tisztségemet, hogy a 29. oktatási, ifjúsági, kulturális és sportminiszter vagyok. Nincs olyan eszközöm, amivel a tagállamokat büntethetném, vagy rászoríthatnám az együttműködésre. Ezért a meggyőzés, a közös cél azonosítása, az együttes cselekvésre való rábírás eszközeivel kell dolgoznom – fogalmazott.

A több föderalizmus vagy több nemzetállami szuverenitás vita kapcsán azt mondta, bár ma már látszanak azok a kérdések, amelyekre máshogy kell választ adni, de konszenzus hiányában nem lehet megnyitni azokat, enélkül azonban a tagállamok a jelenlegi berendezkedésen sem tudnak változtatni.

Mennyire diszponál a Bizottság tagjai felett Jean-Claude Juncker? Milyen a kapcsolatuk?

Navracsics Tibor: Amikor a testület elkezdte munkáját, az elnök kijelölte az elkövetkező ötéves időszakának prioritásait. De e feladatok megvalósításában kifejezetten nagy mértékű az autonómia. Nem szól bele az egyes biztosok munkájába, az enyémbe sem. Ha stratégiai jelentőségű kérdésről van szó, konzultálunk. Személyesen is jó a kapcsolatunk.

Számomra úgy tűnik, Juncker el­nök szereti, ha rá összpontosul a figyelem. Emlékezetes eset volt, amikor 2015 januárjában kézen fogva húzta ki a villogó vakuk kereszttüzéből Orbán Viktor kormányfőt, néhány hónappal később pedig, bár mosollyal a száján, diktátornak nevezte, és kapott tőle egy sallert. Ilyen a színfalak mögött is?

Navracsics Tibor: Látja, milyen nehéz megemészteni Európa diverzitását, sokszínűségét? Mi panaszkodunk, hogy nem értenek meg bennünket, amikor pedig egy luxemburgi, egyébként 18 éven át nagykoalíciós kormány élén álló miniszterelnök szokásait látjuk, akkor pedig mi nem értjük azokat. Egy más politikai kultúrából, egy kis ország kormányfőjeként sokkal közvetlenebb kapcsolatokkal bánó politikusként láthatjuk őt, ami valóban szokatlan lehet a mi inkább távolságtartó kultúránkban. Ez nem szerep, ilyen a valódi személyisége.

Közismert, hogy a magyar miniszterelnök Nagyhercegnek szólítja őt. És ön?

Navracsics Tibor: Elnök úrnak.

Ugyan nem országspecifikus a bizottság munkája, mégis érdekelne, hogy az üléseken milyen gyakran kerül szóba hazánk?

Navracsics Tibor: A migránsválság tetőfokán, amikor az ország kerítést épített, előfordult, hogy egyszer-kétszer konkrétan az országot is említették.

Ilyen esetekben önt is kérdezik ezzel kapcsolatban?

Navracsics Tibor: A biztosoknál alapvető elvárás, hogy nem képviselhetik a hazájukat. Természetesen meg szoktam szólalni az országot is érintő vitákban, ám ott nem a nemzeti érdekképviselet érveivel, hanem szakmaiakkal kell előállni.

Ezt mennyire nehéz megtennie úgy, hogy ugyanabból a politikai közösségből érkezett Brüsszelbe, amelyik idehaza kormányoz?

Navracsics Tibor: A kormánytól nem befolyásolnak és utasítást sem kapok. Inkább az előnyét látom annak, hogy ismerem a kormányt, a párt vezető személyiségeit, döntéshozatali kultúráját, s most már ismerem a bizottságot is. Néha nem könnyű, de ebben a pozícióban nincsenek könnyű feladatok.

Konkretizáljuk: kell védenie a magyar álláspontot?

Navracsics Tibor: Úgy érzem, nem kell védenem Magyarországot. A magyar állam vitás ügyeinek száma átlagosnak tekinthető, ám tagadhatatlan, hogy vannak olyan országok, amelyeknek kevesebb van. Úgy látom, most már elfogadott az ország megítélése, az, hogy az ország önerejéből jött ki egy válságközeli helyzetből, pozitívabbá tette a megítélését.


n2

Fotó: Derencsényi István


A kvótaellenes népszavazás kapcsán plakátokon üzen a kormány Brüsszelnek. Ugyanakkor ön mindig hangsúlyozza, hogy Európát nem lehet kizárólag keresztény kultúraként leírni. Biztosként, akinek horvát gyökerei vannak, sőt, a nyelvet is beszéli, és mégis a magyar politikai környezetből érkezik, hogyan viszonyul a kormányzati kommunikációhoz?

Navracsics Tibor: Amikor a kormány migránsválsággal kapcsolatos politikáját vizsgálja az ember, az aktuális mondatok tartalma mellett a közvélemény hangulatát, az ország történelmi tapasztalatait és a földrajzi elhelyezkedést is vizsgálni kell. Amikor magánbeszélgetések során megkérnek, hogy magyarázzam el részletesen a magyar helyzetet, erre szoktam felhívni a figyelmet. Mert miközben országról országra változik, hogy milyen álláspontra helyezkednek migránsügyben, a közép- és délkelet-európai államoknak más a tapasztalatuk, mint a nyugat-európaiaknak. Ez okozza a politikai különbségeket.

Így hirtelen nem tudnék olyan vezető Fidesz-politikust mondani, aki hasonlóan következetesen állna ki az Unió értékei mellett. Nem érzi úgy, hogy magára maradt a pártban e tekintetben?

Navracsics Tibor: A migráns­válság annyira uralja a közéletet ma is, hogy ennek lehet következménye, hogy az Európai Unió egyéb kérdéseire nem jut elég figyelem. A pénteki fórum is azt mutatta, hogy a magyar közvélemény EU-párti. Lehet, hogy vannak olyan pontok, amiben a debreceniek sem értenek egyet a bizottsággal, de nem kérdés, hogy Magyarország helye az EU-ban van. Ezért vagyok elkötelezett az európai integráció mellett.

Lát a pártban olyan politikust, aki hasonlóan önhöz következetes európai értékeket képviselő álláspontot vinne?

Navracsics Tibor: Orbán Viktor egyértelműen ilyen…

Mégis erősen kritikus hangot üt meg Brüsszellel szemben…

Navracsics Tibor: …de úgy gondolom, az ő kritikája egy kifejezetten konkrét uniós jövőkép mellett szól. Sosem érvelne amellett, hogy az országnak ki kellene lépnie. Az általam ismert fideszes politikusok túlnyomó többsége minden kritika és vita ellenére az integráció mellett teszi le a garast.

Az Uniónak van válasza az euroszkeptikusságra?

Navracsics Tibor: A válasza az, hogy meg kell győzni őket.

És ez nem kevés?

Navracsics Tibor: Szerintem nem. Mindig lesz olyan csoport, amely nem ért egyet a közösség céljaival. De az eredmények bemutatása, illetve Európa nemzetei és a polgárok közötti pontok erősítése révén még jócskán vannak tartalékaink.

Nem érzi úgy, hogy a brüsszeli megbízatásával partvonalra került a hazai belpolitikában és a Fideszben is?

Navracsics Tibor: Mindig közösségi stratégiákban gondolkodtam, sohasem egyéniben. Úgy értékelem, a brüsszeli megbízatás elismerése az eddigi teljesítményemnek, éppen azért, mert nehéz terep. Az, hogy ez a belpolitikában mivel jár, akkor is tudtam, amikor a feladatot elvállaltam.

– Szabó Zsolt László –


Angol kilépés, magyar távozás?

Debrecen – Az uniós biztos szerint nem kell félni attól, ha esetleg kilépnek az angolok az EU-ból.