Navracsics: a közép-európai nemzeteknek összetartásra van szükségük

Lódz, 2012. július 13., péntek (MTI) – A közép-európai nemzetek csak akkor tudnak boldogulni, ha összefognak, egységesen lépnek fel, és közvetlenül rendezik az időről időre felmerülő vitás kérdéseket – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter lengyelországi látogatása során rendezett sajtótájékoztatón Lódzban pénteken.

 

A miniszterelnök-helyettes Krzysztof Kwiatkowski volt lengyel igazságügyi miniszterrel, régi barátjával találkozott, majd a város és a vajdaság vezetőivel közösen megkoszorúzta az 1956-ban a város lakói által a magyaroknak nyújtott segítséget megörökítő emléktáblát.

Navracsics Tibor magyar és lengyel újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy Lengyelországot és Magyarországot közvetlen és erős baráti kapcsolatok kötik össze, de ezek fennmaradásának záloga a közvetlen és erős személyes kapcsolatok kiépítése. A személyes kapcsolatok egyik sikereként nevezte meg a magyar kezdeményezésre a tavalyi lengyel uniós elnökség alatt alapított totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapját, amelyet augusztus 23-án ünnepelnek az Európai Unió tagországai.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: “Bízom abban, hogy ezeken a személyes kapcsolatokon alapul a jövőben Lódz, Szeged, Lengyelország és Magyarország erős kapcsolatrendszere is”.

A lengyel-magyar együttműködésnek szentelt sajtókonferencián Hanna Zdanowska, a város polgármestere bejelentette, hogy 2015-ben Lódzban, Szeged testvérvárosában ünneplik a magyar-lengyel barátság napját.

Tadeusz Kaczor, Magyarország lódzi tiszteletbeli konzulja Lódz és Szeged élő testvérvárosi kapcsolatait vázolta fel. Külön kiemelte, hogy szeptemberben Szegeden leleplezik a második világháború idején a környéken repülőgépével lelőtt 7 lengyel pilótának szentelt emlékművet.

Navracsics Tibor kétnapos lengyelországi látogatása során csütörtökön, az észak-lengyelországi Torunban felavatta az 1956-os magyar forradalom alatt és után nyújtott lengyel segítséget megörökítő emléktáblát.

 

 

hba \ kkp \ kho

 

MTI

Címkék: