NAV-szóvivő: október 31-ig küldik ki a folyószámla-értesítőket

Akt.:
Budapest – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 31-ig küldi ki a magánszemély adózóknak a folyószámla értesítőket, illetve a késedelmi pótlékról szóló leveleket – mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Folyószámla értesítőt az kap, akinek a személyi jövedelemadóban túlfizetése vagy tartozása van. A túlfizetést az adózó visszakérheti, vagy átvezetheti másik adónemre, a tartozást pedig mielőbb érdemes befizetni, mert amíg ez nem történik meg, késedelmi pótlékot számol fel a NAV – mondta a szóvivő. Hozzáfűzte: pótlékértesítőt az kap, aki 2014-ben nem fizetett határidőre.

Kis Péter András arra is felhívta a figyelmet, hogy azon nyáron végzett diákoknak – akár egyetemisták, akár érettségizettek – , akik még nem tudtak elhelyezkedni, és nem is tanultak tovább, így október 31-én lejár a diákigazolványuk, be kell jelentkezniük a NAV-nál, hogy jogosulttá váljanak egészségügyi ellátásra. Hozzátette, hogy október 31. után még 45 napig, vagyis december 16-ig jogosultak az ellátásra, utána kell figyelniük, és bejelentkezniük.

Annak, aki nem biztosított, és egyéb jogon sem jogosult ellátásra, 2007 óta kötelezően meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot; ennek havi összege 6930 forint, de napi szinten is fizethető, a napi összeg 231 forint – ismertette a szóvivő.

– MTI –
hirdetés