Helyi közélet

2013.11.04. 09:17

Küldjön hírt! - Az úttesten tekerjenek!

Debrecen - Sajnos, a kerékpárosok közlekedési morálja a tavalyi év óta semmit sem javult, sőt, a biciklizők növekvő számával fokozódnak a problémák is!

Debrecen - Sajnos, a kerékpárosok közlekedési morálja a tavalyi év óta semmit sem javult, sőt, a biciklizők növekvő számával fokozódnak a problémák is!

Tipikus konfliktushelyzet a járdán tekerők nagy száma. Ráadásul a többségük ott is úgy hajt, mint ahogyan a bicikliutakon is, nagy tempóval és erőszakosan haladva, gyakran a gyalogosokra rácsengetve és elvárva, hogy azok „odébb ugorjanak”, hogy ő zavartalanul tovább haladhasson!

További komoly probléma a gyalogosátkelőkön és az úttestet keresztező kerékpárutak esetében az úttesten való átkelés: a biciklis nagy sebességgel, szétnézés, lassítás nélkül „átszelel”. Autós legyen a „talpán” aki idejében meg tud állni! Sokuk a stoptáblával ellátott kereszteződésben is ugyanígy száguld át, jó példa erre a Bethlen és Hatvan utca kereszteződése!

Este össze-vissza kivilágított, és gyakran kivilágítatlan biciklisek közlekednek, pedig csak pár száz forint egy LEDes lámpa, ami tökéletesen megfelel, hogy észre lehessen venni őket. Az is érdekes, amikor előre tesznek fel piros lámpát, vagy alkalmanként még kék villogót is, ami szabálytalan, mivel az a megkülönböztető jelzést használó járművek joga!

„Kedvenceim” közé tartozik, mikor az emberekkel tömött buszmegállón „vergődnek”, erőszakosan keresztül ahelyett, hogy leszállnának!

A Hunyadi utcán lévő bicikliút eleve őrült módon lett kijelölve, mivel a buszmegálló kellős közepén vezet keresztül! A magam részéről sokkal inkább tekerek az úttesten, a járdán elvből nem megyek, csak muszájból tekergek össze-vissza a bicikliút idétlenül kijelölt vonalát követve.

Olyan helyeken, ahol bő 2+2 sáv áll rendelkezésre az úttesten, ráadásul a külső sáv parkolósáv, ott is sokan inkább a járdán kerekeznek, pedig kényelmesen el lehet férni a két sáv határánál (tapasztalatból mondom), ahol még az út minősége is jó, mert nem az úttest széle és a forgalom sem nagy (jó példa erre a Péterfi a és Egyetem sugárút).

Sokan a legkisebb utcán is, ahol alig van forgalom, a gyalogjárdán haladnak!

Sajnos, ennek a káosznak a következménye, amit bizonyára sokan hallottak: a Kenézy-kórháznál egy biciklis ütött el egy gyalogost, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Mindezek ellenére az illetékes rendőri vezetők a „homokba dugják a fejüket” és semmit sem tesznek a szabályosabb biciklis közlekedés érdekében (táblákkal felfestésekkel való szabályozás és a szabályok hathatós betartatása)!

Akik arra hivatkoznak, hogy félnek a forgalomtól, nem biztosak a biciklis képességeikben. A városvezetésnek pedig az lenne a dolga, hogy az úttest szélét megfelelő minőségűre csináltassa, a csatornaszemeket a járda felület részévé tegye, hogy ne kelljen döcögni, mikor az úttest szélén tekerünk, szabályosan!

Várady-Szabó Szarvas Pál

Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában