Helyi közélet

2013.12.17. 10:55

„Bárhová, csak ne hozzánk!”

Debrecen - Lakossági fórum keretében tiltakoztak a Rakovszky utca környékének lakói a hajléktalanok ellen.

Debrecen - Lakossági fórum keretében tiltakoztak a Rakovszky utca környékének lakói a hajléktalanok ellen.

Indulatoktól fűtött lakossági fórumot tartottak az Ótemető utcán. A rendezvényen a környéken élő 30-40 környékbeli az ellen emelte fel a hangját, hogy kiszivárgott hírek szerint a hajléktalanok nappali melegedőjét a Simonffy utcáról mégsem a korábban tervezett Erzsébet utcai volt óvodába, hanem esetleg a Rakovszky utcára, a volt iskolába költöztetnék.

Alaphang

A rendezvény elején az egyik ott lakó, Szombathy Zsigmond arról beszélt, hogy szerinte rossz ötlet a sűrűn lakott belvárosba, „a kamionok által gyötört Rakovszky utcára”: iskola, óvoda, orvosi rendelő, egyetemi kar és a Dobozi utcán már létező hajléktalanszálló mellé egy újabb ilyen intézményt telepíteni. A jelenlévők egyetértettek azzal a javaslatával, hogy a fedél nélkül élőket a város telepítse ki az apafai lőtér környékén üresen álló épületekbe. Sérelmezte, hogy 1990-ben, amikor a Dobozi utcai hajléktalanellátó központot megnyitották, az akkori városvezetők azt ígérték, hogy ez egy átmeneti állapot lesz, és egy év múlva bezárják. Szombathy Zsigmond arról is beszélt, hogy az önkormányzat a saját, a közelmúltban hozott rendeletét sértené meg akkor, ha ezt megvalósítaná. Bejelentette, hogy ezért tiltakozó levéllel fordulnak a polgármesterhez, amelyet a helyszínen körbeadtak és sokan alá is írtak.

Össztűz

Egy középkorú hölgy arról beszélt, hogy elege van a hajléktalanokból, akik naponta becsengetnek hozzá, és ételt vagy pénzt kérnek. Az utcára piszkítanak, beugrálnak a kerítéseken. Kijelentette: „éppen elég egy hajléktalanszálló, nincs szükség másikra, inkább valamilyen kulturális intézmény kellene.” Most azon gondolkodik, hogy 45 év után emiatt elköltözik. A vagongyárba vagy a menekülttábor mellé kellene a fedél nélkülieket vinni – javasolta egy idősebb hölgy. Egy középkorú férfi azt fejtegette, hogy az Erzsébet utcaiak sem véletlenül tiltakoztak az odaköltöztetés ellen. Egy másik nő úgy vélte, hogy mindenkinek az alaptörvényben rögzített joga a szabad lakhelyválasztás. Szerinte ezzel az önkormányzat ebben korlátozná a helyieket.

Protestálnak

A polgármesternek címzett levélben egyebek mellett ez áll: „Köztudott, hogy sajnos ezen emberek 90 százaléka italozik, ebből adódóan nem mehetnek be a szállóra.” Az utcán kiborogatják az ételeket, italokat, a sörös- és borosüvegeket szétszórják. Köpködnek, némelyik kötekszik. A környékbeli házakat emiatt nem lehet eladni. Az itt élők képtelenek az áldatlan állapotokat elviselni. A levélben azt kérik, hogy ne csak új hajléktalanszállót ne nyissanak, hanem a Dobozi utcait is zárják be!

HBN–OCS

Nem tudott a tervről a képviselő

A fórumon jelen volt a környék önkormányzati képviselője, Nagy Sándor is, aki alig győzött válaszolni a rázúduló kérdésekre.

Kijelentette: a városnak törvény által előírt kötelessége gondoskodni a hajléktalanokról. Mint elmondta: miután a Naplóból értesült a tervről, megkereste a városháza illetékesét, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy a Rakovszky utcai volt iskola csak egyik lehetséges helyszínként merült fel, még nem született döntés.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezeket az embereket nem lehet gettóba zárni. „Ők nem bűnözők, hanem szerencsétlen sorsúak. Hiába tenné ki őket az önkormányzat mondjuk Apafára, nem mennének oda.” – jelentette ki a képviselő. Úgy vélte, hogy nagyon nehéz lesz olyan épületet találni, ahol ez probléma megoldható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában