Helyi közélet

2013.10.22. 09:33

Nehezebb megkeresni, mint...

Debrecen - A magyarországi középiskolások többsége nem ismeri a hitelkártyát.

Debrecen - A magyarországi középiskolások többsége nem ismeri a hitelkártyát.

Az érettségi előtt álló, majd hamarosan önálló életet kezdő korosztály jelentős része nincs tisztában a nyugdíjakkal, az adókkal, a hitelkártyákkal kapcsolatos kérdésekkel, de az ország államadósságának nagyságát sem tudják megbecsülni. Érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni a pénzügyi tudás átadását, hogy ez megváltozzon.

Ellentmondásos

Eddig kétszer, 2006-ban és 2011-en készült átfogó, reprezentatív kutatás Magyarországon, amiben a 14-18 évesek pénzügyekkel kapcsolatos tudását mérték fel. A legutóbbi, a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja által készített anyag szerint a középiskolások 78-88 százaléka tudja, mi volt a forint előtti pénzünk, hogy a tőzsdének közvetett hatása van a gazdaságra vagy hogy a sérült bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank váltja be. Két évvel ezelőtt ugyanakkor a megkérdezettek 40 százaléka se tudott pontos választ adni a nyugdíjjal, hitelkártyával, adóval, tőzsdével kapcsolatos kérdésekre.

A felmérés során megkérdezett közel 6000 diák átlagosan a kérdések 54 százalékát tudta helyesen megválaszolni, ami nem túl jó arány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában