NATO-ellenőrök előtt bizonyíthat a teljes harccsoport

NATO-ellenőrök előtt bizonyíthat a teljes harccsoport
© Fotó: Tischler Zoltán / bocskaidandar.hu
Tapolca – Javában zajlik a Bátor Harcos 2018 elnevezésű gyakorlat az MH Bakony Harckiképző Központ „nullaponti” lőterén. A hazánk biztonsága szempontjából is kiemelten fontos nagyszabású gyakorlatsorozaton több NATO-tagország közel 2000 katonája és mintegy 500 technikai eszköze vesz részt – olvasható a bocskaidandar.hu-n.

A cikkből kiderül: a Bátor Harcos 2018 részeként a NATO részére felajánlott magas készenlétű MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS-I) éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot hajtott végre október 8-án, hétfőn. A fiktív harchelyzet szerint a technikai eszközökkel és egyéb tűztámogató alegységekkel kiegészült századok egy hagyományos és aszimmetrikus hadviselésre jellemző incidenst hárítottak el.

A harcászati mozzanatot követően dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a dandár weboldalának kérdésére elmondta: október közepén a teljes zászlóalj harccsoportnak – kiegészülve egyéb modulelemekkel – NATO-ellenőrök előtt kell majd bizonyítania azt, hogy továbbra is harckész.

A mai gyakorlat nagyon fontos mérföldkő, hiszen az összekovácsolást követően a századok éleslövészet keretében tudták bizonyítani, hogy felkészültek a harc megvívására.”

A dandártábornok emlékeztetett arra is, hogy a harccsoportnak a harckészséget három évente kell bizonyítania és ennek során több mint 1700 kritériumnak kell megfelelnie.

A CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóaljszintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Forrás: bocskaidandar.hu


Éles gyakorlat
Pristina - Az átadás-átvétel előtt végrehajtotta teljes műveleti készenléti gyakorlatát a Vrelo táborban az MH KFOR Kontingens 19. váltása, melyet a Bocskai-dandár alkot. A dandár honlapja szerint a gyakorlatokat minden szempontból megfelelőre értékelte Horváth Sándor alezredes, a KFOR-kontingens...

Fotó: Kovács Péter
Debrecen - Van, aki vakon teljesítette a emlékmenetet, amelynek egyébként kitűnő közösségformáló hatása is van. Közel négyszázan vágtak neki az ebben az évben a kilencedik alkalommal megrendezett Bocskai Portyának és a Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenetnek, hogy teljesítsék a 40, illetve 70 kilomé...