NATO-csúcs – Szydlo: a csúcsértekezlet átrajzolta a globális biztonság térképét

Varsó – A varsói NATO-csúcstalálkozó átrajzolta a globális biztonság térképét és megerősítette Lengyelország biztonságát – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen az észak-atlanti szervezet tanácskozását értékelték.

A csúcs megszervezéséért felelős tárcavezetők – a nemzetvédelmi, a kül- és a belügyminiszter részvételével – megtartott varsói sajtóértekezleten Szydlo úgy értékelte: a hétvégén hozott döntések az egész észak-atlanti szövetséget megerősítik. Lengyelországot illetően úgy fogalmazott: itt “valódi NATO-jelenlétnek lesz helye,” kormányának a csúcstalálkozó előtt kitűzött összes stratégiai célja megvalósult.

Hasonlóképpen vélekedett Witold Waszczykowski külügyminiszter is. “Csak ma mondhatjuk meg, hogy valódi szövetséges garanciákra tettünk szert azáltal, hogy az atlanti szövetség erőit idetelepítik” – jelentette ki. Szerinte “az elszántságot és az elrettentést jelképező” egységek a térség biztonságát szavatolják.

Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter szerint Varsóban “újrafogalmazták a NATO helyzetét, újraértékelték a világban jelentkező valódi, az összes tagállamot érő fenyegetéseket”. Ezt a fejleményt szerinte “a lengyelek nemzedékei talán a második világháború kitörése óta várták, arról álmodozva, hogy végül biztonságban legyünk, mi döntsük el, mely hadseregek védenek, és miféle szövetségesekből nemigen kérünk” – jelentette ki.

Kilátásba helyezte: a Lengyelországba telepítendő, amerikai irányítású szövetséges egységek a jövő év január elejétől érkeznek, az Egyesült Államok egyben annak a lengyelországi székhelyű hadosztálynak az élére is áll, mely a balti államokba a német, a brit és a kanadai irányítással vezénylendő nemzetközi zászlóaljakat felügyeli.

A szombaton véget ért kétnapos varsói NATO-csúcsértekezleten többek között a keleti szárny megerősítéséről döntöttek, ennek keretében Lengyelországba és a balti államokba négy, összességében mintegy 4 ezer fős zászlóaljat telepítenek rotációs jelleggel. Jövőre emellett egy, mintegy 4200 fős amerikai páncélos dandárt is irányítanak a kelet-közép-európai országokba, lengyelországi parancsnoksággal.

A tagállamok a csúcson állást foglaltak a közös védelem és a közös alapértékek mellett, a terrorizmussal szembeni védelmi és elrettentő erő fokozását, az euroatlanti térség és Európa egységét, az Oroszországgal folytatandó párbeszédet hangsúlyozták. A NATO kiképző és képességfejlesztő missziót kezd Irakban a helyi fegyveres erőknél, támogatást nyújt Jordániának, egy új hírszerző központot létesít Tunéziában, hogy ezzel is segítse az ország különleges erőinek munkáját. A NATO-tagállamok vezetői elvileg jóváhagyták, hogy a NATO légtérellenőrző AWACS-gépei közvetlen támogatást nyújtsanak az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában harcoló, amerikaiak vezette koalíciónak. A NATO új haditengerészeti hadműveletet indít a Földközi-tengeren (Operation Sea Guardian), fenntartja stabil katonai jelenlétét Afganisztánban és 2020 végéig folytatja az afgán biztonsági erők finanszírozását.

– MTI –