NATO-csúcs – Szakértő: a tervezést, a koordinálást segítheti a NATO a terrorellenes harcban

Budapest – A tervezésben, a koordinációban, az információmegosztásban segíthet, hogy a NATO szervezetként csatlakozik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni koalícióhoz – mondta az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője.

A NATO tagországainak vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon megegyeztek abban, hogy az észak-atlanti szövetség csatlakozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tájékoztatása szerint a tagállamok a nemzetközi koalícióhoz csatlakozással kinyilvánították szándékukat, hogy megerősítik a terrorizmus elleni harc melletti elkötelezettségüket.

A megegyezés szerint a katonai szövetség konkrét katonai műveletekben nem vesz részt a terrorcsoport tevékenysége által érintett egyetlen területen sem. A szövetség felügyeleti rendszerei révén ugyanakkor információval segítik a koalíciót az Iszlám Állam erőinek felszámolását célzó tevékenységében, a jövőben pedig a terroristacsoportok tevékenységét figyelő hírszerzőcsoport is megkezdi működését a brüsszeli központban.

Szenes Zoltán felidézte: 65 ország – köztük az európai országok többsége – és 3 szervezet: az Európai Unió, az Arab Liga és az Interpol vesz részt a terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban. Az, hogy most a NATO szervezetként – a csaknem hetvenéves tapasztalatával, hatalmas intézményrendszerével, parancsnokságaival csatlakozik a koalícióhoz, “plusz impulzust” adhat a munkában, és a légtérellenőrző repülések száma is növekedni fog – mondta.

A volt vezérkari főnök kitért arra is, hogy a terrorizmus elleni harcban a NATO már korábban döntött arról, hogy az információszerzést, és -megosztást megerősíti. E célra már kialakítottak egy külön hírszerző igazgatóságot, most pedig egy speciális osztályt is létrehoznak, amely a külföldről hazatérő harcosok elleni munkában segíti a kutatást, az információmegosztást. Szenes Zoltán azt mondta: a becslések szerint 10-15 ezer iszlám harcos harcol még, akik ha elveszítik a bázisukat, továbbmennek. A “hazatérő harcosok” figyelemmel követése, beazonosítása, szándékaik tettenérése komoly erőforrásokat igényel. Ez egyrészt belbiztonságot érintő kérdés, de a NATO is fontos támogatást adhat a koordinálásban és az információk megosztásának segítésével – fejtette ki Szenes Zoltán.

– MTI –