NATO-csúcs – Simicskó: a NATO a délről érkező veszélyek tekintetében is megerősítette egységét

Varsó – A NATO a délről érkező veszélyek – az illegális migráció, az embercsempészet – elleni harc tekintetében is megerősítette egységét – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter szombaton a magyar közmédiának, miután a varsói NATO-csúcstalálkozó keretében részt vett az észak-atlanti szövetség miniszteri szintű tanácskozásán.

A NATO igyekszik válaszokat adni azokra az új biztonsági kihívásokra, melyek az elmúlt években, illetve napjainkban is jelentkeztek – mondta el a honvédelmi miniszter. Így a varsói csúcstalálkozón egyrészt a keleti szárny megerősítéséről döntöttek pénteken, de “egy komoly katonai szövetségnek ugyanígy válaszokat kell adni a déli kihívásokra is”.

“Mind a déli, mind a keleti veszélyek tekintetében megerősítettük a kohéziót” – szögezte le Simicskó István, hozzátéve: a terrorizmus elleni küzdelem nagyon fontos kihívás a NATO számára. A tagállamokra nézve “nagy veszélyt jelent a migrációs válság, a Földközi-tengeren át zajló illegális migráció, illetve a Balkán térségében jelentkező illegális migrációs nyomás”, az ezzel összefüggő embercsempészet, terroristák bejuttatása államainkba – sorolta.

Hozzátette: ezért a varsói NATO-csúcs napirendjén a földközi-tengeri flotta megerősítése, az Iszlám Állam elleni fellépés is szerepelt; Magyarország részt vállal az iraki kurd erők kiképzésében, és Jordániának is segítséget kínál.

Arra törekedve, hogy az Iszlám Állam ne tudjon terjeszkedni olyan mértékben, ahogyan ezt tette, a NATO úgy döntött, hogy igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy Líbia is stabil maradjon – folytatta a miniszter.

Arról, hogy a NATO tagországai szombaton abban állapodtak meg, hogy fenntartják a szövetség stabil katonai jelenlétét Afganisztánban, Simicskó István elmondta: a migráció, a terrorizmus kezelése szempontjából is fontos, hogy Afganisztán térségében a szövetséges szerepvállalás keretében Magyarország hozzájáruljon ahhoz, hogy “stabilizáljuk a megfelelő erőket”.

Több mint 100 magyar katona továbbra is vesz részt az afganisztáni misszióban, emellett Magyarország “anyagi segítséget is nyújt a helyi afgán erőknek, melyek együttműködnek a nyugati világgal” – mondta el a magyar miniszter. A meghosszabbított misszió időtartama “nyilván egy későbbi döntésnek lesz majd eredménye” – jegyezte meg.

Kitérve a NATO-t keleti irányból érő kihívások kezelésére, a miniszter hangsúlyozta: az elrettentés, a megerősített katonai jelenlét mellett az Oroszországgal folytatott nyitott párbeszéd is fontos, hiszen “Európa stabilitása megköveteli, hogy ne csukjuk be az ajtót, hanem folytassunk dialógust az oroszokkal is”.

– MTI –