Nappal folytatják a helyszínelést

A katasztrófa elhárításában részt vevő szervek ma hajnalban befejezték azokat az elsődleges intézkedéseket, amelyek feltétlenül szükségesek voltak – tudtuk meg a kora reggeli órákban a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodáján Egyedné Novodonszki Évától.

Megtalálták a feketedobozt
Eredménnyel járt a kutatás a hejcei repülőgépszerencsétlenség
helyszínén: megtalálták a katonai gép feketedobozát. A megalakult vizsgálóbizottság
ezekben az órákban folytatja az éjszaka félbehagyott helyszínelést.

A szemlét a továbbiakban nappali körülmények között, reggel 07.30 órakor folytatják.

Vizsgálózbizottság alakult

Az éjszaka folyamán a magyar katonai, illetve polgári légügyi hatóság, valamint a szlovák hadsereg munkatársainak részvételével vizsgálóbizottság alakult, melynek feladata a katasztrófa körülményeinek tisztázása. A helyszín biztosításában a rendőrségen kívül részt vesznek a határőrség, a magyar honvédség és a katasztrófavédelem különböző alakulatai.

A helyszínt megtekintette és kimerítő tájékoztatást kapott Szlovákia magyarországi nagykövete, valamint a szlovák hadsereg törzsfőnöke.

Nem volt lőszer, fegyver

Az eddigi elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a repülőgép nem látott el katonai feladatot, azon lőfegyver, lőszer, vagy robbanóanyag nem volt. A további vizsgálatokat a rendészeti szervek a belügyminiszter irányítása alatt összehangoltan végzik.

A gép 3-400 méter hosszan és 30 méter szélességben tarolta le a fák koronáját és a hegyoldalnak csapódott. A helyszín statikus, kisebb égések voltak, amelyeket sikerült lokalizálni. A terepet csúszós, meredek, veszélyes hegyi útvonalon lehet megközelíteni. Balesetveszélyes volta miatt szervezetten és irányítottan végzik a rendőrök és a határőrök a forgalom irányítását. A helyszín egyenlőre csak a hatóságok számára megközelíthető. A biztosítást a rendőrség, a határőrség és a katasztrófavédelem végzik, később csatlakoznak hozzájuk a REBISZ munkatársai is. Jelenleg több százan vannak a helyszínen.

HSz