Naponta százak jönnek a debreceni táborba

Akt.:
A menekültek között sok a kisgyerek. Fáradtak, rémültek, jól jönne nekik váltás ruha, egy kis vidámság, játék...
A menekültek között sok a kisgyerek. Fáradtak, rémültek, jól jönne nekik váltás ruha, egy kis vidámság, játék... - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A „bennfentesek” 2000-2500 ott lévő menekültről beszélnek, a hivatal szerint alig 1500-an vannak.

Minden este hattól sokszor éjjel 3-4 óráig várják az önkéntesek a menekülteket a debreceni Nagyállomáson, hogy miután enni-inni adtak nekik, ellátták sebeiket, elinduljanak a Sámsoni úti befogadóállomásra. Kik gyalog, rendőri kísérettel, kik busszal, néhányan taxikba zsúfolódva érkeznek ideiglenes szállásukra, ahol végre van esélyük emberi(bb) körülmények között álomra hajtani a fejüket, tisztálkodni, mosdót használni. De vajon hányan vannak most a befogadóállomáson? – kérdeztük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól, miután a környékbeliek és a tábort „közelről” ismerők szerint legalább 2000, de akár 2500-an is lehetnek. A BÁH szerda délutáni válaszában leszögezte, a befogadóállomáson abban az időpontban 1485-en tartózkodtak. Megjegyezték, a szám folyamatosan változik. Mint írták, csak júniusban több mint 3800 kérelmező érkezett, ami azt jelenti, hogy napi 100-150-en ember került a táborba, aminek a létszáma tartósan 1300 feletti.

Önként az udvaron

Mint arról korábban beszámoltunk, a befogadó állomás kapacitása ennél jóval kevesebb, emiatt sokan az udvaron felállított sátrakban, konténerekben élnek. A szabad ég alatt alvókkal kapcsolatban azonban a BÁH kiemelte, önként választják az udvaron alvást, mert ott jobb a levegő és nincs is olyan meleg, mint a sátrakban, ahol pedig lenne hely.

Az alapellátás ugyan megoldott, de a táborban élő – információink szerint közel kétszáz – gyermek részére pelenkát, játékokat, gyermekruházatot, gyermek és felnőtt cipőket, papucsokat mindig szívesen fogad a befogadó állomás, ahol a híresztelések ellenére a hivatal szerint nincs hepatitis járvány, s elegendő ápoló és orvos dolgozik. Naponta két orvos rendel kétszer két órát, illetve heti kétszer két órában gyermekorvos, heti egy alkalommal pedig pszichiáter is segíti a migránsok életét, folyamatos 24 egészségügyi szolgálat mellett, amit nővérek látnak el.

HBN-SZFÁ


Nemzetiségek

A Debrecenben elhelyezettek többsége afgán, szír, pakisztáni, kongói és bangladesi állampolgár.

Menekülteket segítő debreceni önkéntesekkel találkoztunk
Debrecen – Éjszakánként 20-30 önkéntes segíti a Nagyállomás előtt várakozó menekülteket.