Napokat kell várni a laborra

Debrecenben csak az orvos által sürgősnek tartott eseteket fogadják aznap.

Felháborodás ide vagy oda, a jelek szerint a debrecenieknek hozzá kell szokni, hogy vérvételre nem fogadnak a beutalás napján vagy másnapján a laboratóriumban.

Előbb – telefonon, illetve személyesen – időpontot kell kérni. Próbálkozásunk alkalmával, április 21-én kilenc nappal későbbre, április 30-ra adtak időpontot. Kivéve a sürgős eseteket, amelyekről háziorvos, szakorvos dönthet – értesültünk dr. Csontos Jánostól.

Ő vezeti a HQ-Lab nevű Kft.-t, mely 2007-ben pályázaton nyerte el a Kenézy Kórház és az akkor még különálló VESZ laborjainak működtetését. Kérdésünkre, hogy idén év elején miért vezették be az előjegyzési rendszert, előbb röviden azt válaszolta: mert az egyidőben várakozók számának csökkentésével kulturáltabb szolgáltatást kívánnak nyújtani. A témáról bővebben szólva beavatott a finanszírozási gondokba.

És kiderült: minél több a laborvizsgálat, annál nagyobb veszteségük keletkezik. Erre keresnek megoldást. Az előjegyzéssel valóban korlátozható az egy hónap alatt végzett vizsgálatok száma. A megye vidéki városaiban nem találtunk hasonló példát.

HBN