Naplopó laplopó lett Kern András

Debrecen – Az eseményekben, helyszínekben, fordulatokban nem igazán bővelkedő színdarab – szűk két órában elsősorban a remek színészi játéknak köszönhetően – igazi élményt nyújtott.

A nyári színházi esték második előadásaként Neil Simon A 88. utca foglyai című vígjátékát hozta el Debrecenbe a Centrál Színház (volt Vidám Színpad) és az Orlay Produkciós Iroda. A foglyok szerepében Básti Julit és Kern Andrást láthattuk, akik ebben a darabban játszottak először együtt a színpadon.

Nyári színház télikabátban

A darab a Summertime felcsendülésével indul, amiről hirtelen eszünkbe jut, hogy elvileg nemcsak a színpadon tombol a nyár, hanem kis hazánkban is, igaz ehhez képest – június utolsó hétvégéjén – télikabátban nézzük a nyári színházat. Ám e keserédes, szívmelengető, ugyanakkor humoros fővárosi vendégjáték kárpótolja a didergést, hiszen az egyik pillanatban jóízűen kacagunk a Básti–Kern által megformált összeszokott házaspár civakodásán, zsörtölődésén, máskor pedig szinte meghatódunk Mel és Edna egymásrautaltságán, kölcsönös segítőkészségén.

Meglepő témaválasztás

Meglepő a többnyire fergeteges komédiáiról ismert Neil Simon témaválasztása, melynek középpontjában a munkahelyét elvesztett ember kétségbeesése, pszichikai leépülése, önmarcangolása áll. Így a gazdasági világválságon jelenleg sokkal inkább még innen, mint túl, azt gondolom, a (’70-es években íródott) tragikomédia aktuálisabb ma, mint valaha. Így a mű címe lehetne akár Az Andrássy út, vagy a Piac utca foglyai is.

Pontosan tudta, mit csinál

E méltán népszerű amerikai drámaíró pontosan tudta, mit miért csinál, felismerte, hogy beszélni kell e sokakat érintő problémáról, ugyanakkor a humort segítségül hívva fel is kell oldani a keserűséget, a felesleges önsajnálatot, mert a felhők mögött úgyis mindig kék az ég. Immanuel Kant is azt mondta: „Az élet viszontagságai ellen Isten három dolgot adott az embernek: reményt, alvást és nevetést.”

Nos, hát nevetésben nem volt hiány a nézőtéren, egyszerre volt vicces és sajnálatra méltó Kern András az ötvenes évei közepén járó állástalan férj szerepében, aki a hirtelen rászakadt fene nagy szabadidejével nem tud mit kezdeni, így válik naplopóvá, laplopóvá (a szomszéd postaládáját fosztogatja), majd egy nem várt esemény (felesége is elveszti a munkáját) következtében szerepet cserél Ednával, s innentől ő az asszony támasza.

Különös happy end

Méltó partnere volt Básti Juli, aki anyaoroszlánként küzdött depressziós férje megmentésén, szeretettel, türelemmel viselte ura trauma okozta hangulatingadozásait. Mel testvéreinek (Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János) váratlan felbukkanása, és az általuk nyújtott mentőöv (25 ezer dollár) kihúzhatná őket a bajból, ám ezt nem fogadják el. Így furcsa happy enddel zárul a történet: rájönnek, hogy a megoldás egyedül bennük, egymásba vetett hitükben s szeretetükben van. Az eredetileg két felvonásos darabból Ilan Eldad rendező – bölcsen – egy szünet nélküli előadást csinált. Az eseményekben, helyszínekben, fordulatokban nem igazán bővelkedő színdarab – szűk két órában elsősorban a remek színészi játéknak köszönhetően – igazi élményt nyújtott. Ennél hosszabb játékidő – az említettek hiányosságok miatt – viszont vélhetően nem lett volna szerencsés.

– Hassó Adrienn –