Napló TOP100 Klub – “Katasztrofális helyzetben van a magyar szakképzés”

Napló TOP100 Klub – “Katasztrofális helyzetben van a magyar szakképzés”
Debrecen. „Katasztrofális helyzetben van a magyar szakképzés, az elmúlt húsz évben ez egy elméleti síkon mozgó, jószándékú modell volt, de nem tudott közeledni a gazdasági igényekhez” – fogalmazott Parragh László, a MKIK elnöke, július 5-én a Napló TOP100 Klubban, az ötcsillagos hotel Divinusban.

 

Vannak anomáliák

A szakmai képzés témaköre annak kapcsán vetődött fel, hogy a kormány által kihirdetett tízpontos akciótervben néhány elem ellentmond annak a törekvésnek, miszerint a gazdaság igényeinek megfelelő szakmát tanuljanak a diákok. A szakképesítéssel nem rendelkező 25 és 54 éves életkor közötti munkavállalók esetében a járuléknak csak 50 százalékát kell fizetnie a munkáltatónak. A miniszterelnök szerint ez csaknem negyedmillió ember foglalkoztatását könnyíti meg, közben pedig sok szakmában jelentős hiány mutatkozik a piacon. – A szakképzés felügyelete a gazdasági kamarák hatáskörébe tartozik. Így van ez több nyugat-európai államban, és jól működik. Ma nálunk 25 ezer diák választ szakmát, holott 50 ezernek kellene, a beiratkozók egyharmada kiesik a képzés során, és végzetteknek is csupán harmada helyezkedik el a szakmájában – sorolta a kamara elnöke. Véleménye szerint a már sokat hangoztatott német modell irányába kell elmenni. Megjelent az új szakképzési törvény, amely azonban jelentősen visszafogta a szakképzési hozzájárulás mértékét. A kamara elnöke szerint szeptembertől újabb változásokra lehet számítani. A normatíva ugyan nő, de még mindig vannak a törvényben anomáliák. A kamara elnöke szerint többek között ezek miatt csökkent a vállalatok szakképzésben való részvételének hajlandósága is, holott éppen az lett volna a cél, hogy több mint duplájára növekedjen a szakképzésben résztvevő vállalkozások száma.

 

Ma már ráfizetnek

György Géza, az Alföldi Nyomda Zrt. vezérigazgatója hozzászólásában kiemelte, hogy az új törvény kapcsán megváltozott a szakképzési hozzájárulás elszámolása: – Az a folyamat, ami hosszú ideig „nullszaldós” volt, most csaknem 30 százalékos ráfizetéssel működik. Milyen alapon várja el tőlünk az állam, hogy társadalmi munkát végezzünk? Az új törvény éppen azokat a cégeket bünteti, akik rész vesznek a szakmai képzésben – mondta a cégvezető. HBN-KER