Napló-agora – Emlékek a kórusfesztiválról

A kórusfesztivál nagyszerű eseménysorozat volt számomra a 70-es években – írta a Napló levelezési fórumára, az Agorára Fispán Géza, mert a Napló szerdai számában megjelent cikk felidézte régi emlékeit.

Így folytatta: „Én, mint mezei/tejfölösszájú tolmács vettem részt, bevallom korábban kórusművek meghallgatására hat pár lóval sem lehetett volna elvontatni, de mint tolmács, eleinte kényszerűségből, később egyre nagyobb érdeklődéssel vettem részt. Az egyik év győztese a Novoszibirszki kórus volt, mely szenzációs szereplésével minden idők legjobb teljesítményét nyújtotta, megküzdve a közvélemény eleve negatív megítélésével is tudni illik, hogy “Nna az oroszok!”

A másik élményem Marosán Gyuri bácsival való találkozásaim, aki a kezdet kezdetén mint magánember, de mint félreállított politikus üldögélt a rendezvényeken, az első alkalmakkor én voltam egyedüli társasága, és így – bár bizonyára elfogult – de személyes élményeket hallhattam a munkásmozgalom 30-as, 40-es, 50-es éveiből. Később már körülvették a hatalom emberei is, de mindig odainvitált az asztalához…”