Napirenden az edelényi kastély helyreállítása

Az edelényi L’Huillier-Coburg kastély helyreállításának idei terveiről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt a miskolci ITC-székházban dr. Varga Kálmán államtitkár, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

Az eseményen jelen volt Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Ujfalvi Lajos László, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság Észak-magyarországi regionális igazgatója is.

Az idén 130 milliót

Varga Kálmán hangsúlyozta: a régióban törődnek a műemlékekkel, ez pedig fontos elem. Jóllehet szakmai kérdésekről van szó, azt tapasztalja, hogy a politikát az ügy mellé lehet állítani.

A kastély vagyonkezelését csaknem öt esztendeje vette át a KVI-től a Műemlékek Állami Gondnoksága. A MÁG tavalyi beruházási kerete 39 millió forint volt, az áthúzódó költség pedig megközelítette a 10 millió forintot. A pénzből többek között befejezték a műszeres régészeti feltárást, elkészült a helyreállítási és hasznosítási programterv és elkezdődtek a Holt-Bódva feletti gyalogos híd életveszély-elhárítási munkáit.

Ebben az esztendőben a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal való együttműködés révén a helyreállítási munkák folytatására 130 millió forint áll rendelkezésre. Tavasszal folytatják a gyalogos híd életveszély-elhárítási és statikai megerősítési munkáit. Az év első felében elkészülnek a futballpálya felőli díszudvar szintsüllyesztési és tereprendezési munkái, befejezik a freskók feltárását és felújítják a teljes tetőzetet.

A nyári hónapokban

Bár a kastély jelenlegi állapota miatt elsősorban a nyári hónapokban ad otthont rendezvényeknek, így is felkelti a lakosság érdeklődését. A kastélyt a városban elfoglalt helye feljogosítja arra, hogy hasznosítása a várossal közösen történjen, vagyis városi funkciók is kerüljenek az épületegyüttesbe. Ennek megfelelően a komplexumot részben múzeumi és kiállítási, részben pedig közfunkcióra tervezik. Igény szerint elhelyezhetők vendégszobák is a tudományos munkatársak és a konferenciák résztvevői számára. Így a kastély idővel megtelik tudományos, művészeti és városi élettel.

Összekapcsol

A barokk építészet kiemelkedő emléke a Kastélyprogram részét képező Minőségi Országbemutatás értékláncolatának kiemelt eleme. A kastély ezen túl része a Műemlékek Állami Gondnoksága által 2004-ben létrehozott Észak-magyarországi Kastélyútnak, amely a MÁG kezelésében lévő kastélyokat kapcsolja össze kulturális úttá.

KT