Napirenden a közoktatás

Akt.:
Forró, kommunikációs szempontból a politikai közbeszédet meghatározó téma a közoktatás országosan és Debrecenben egyaránt. Pedig a Fidesz már szabadulna tőle, jól látszik ez a párt helyi megnyilatkozásaiból, az MSZP viszont üti a vasat, amíg meleg. Az ügy kapcsán fontos megállapításokat tehetünk. Szabó Zsolt László írása.

A választáson csúfosan leszereplő, csak egy közgyűlési helyet szerző szocialisták magukhoz térni látszanak a sokkból: először találtak olyan témát, amiben érdemi mondanivalójuk van, igaz, a közélet eseményei a kezükre játszanak. Helyben az ellenzéki pártok közül egyedül ők ismerték ezt fel. A témában összetrombitált tájékoztatóikkal azt érik el, hogy az napirenden maradjon.

A Fidesz évek óta most kényszerült először helyben defenzívába. Megítélésem szerint viszont az oktatásügyet tekintve rosszul áll: nincs mire visszamutogatni (a Klik nem az általuk „elmúlt nyolc évnek” nevezett időszak kreálmánya), a reakciók erőltetettek, kedden sem az ellenzék felvetésére válaszoltak, ahelyett az intézményfenntartásra fordított pénzeket emlegették. Megoldás lehetne, ha a párt képes volna újrafogalmazni a kérdést, ám mivel válságágazatról van szó (ők sem vitatják, változásokra van szükség), erre nincs lehetőség. A stratégia ettől még lehet jó: azzal, hogy elbeszélnek egymás mellett, azt érhetik el, hogy a közvélemény érzéketlenné válik az ellenzék által habosított oktatásügyre. Úgy látom, ez a legtöbb, amit a Fidesz ebből (helyben) kihozhat. A közlemények arra is rávilágítanak: noha a szocialisták a várost, értsd, a polgármestert szólították meg, mégis a Fidesz-frakció reagált. Papp László láthatóan tudatosan marad távol a pártpolitikai csatározásokról. Ez is racionális megfontolásból adódik: a választók azt látják, ő cselekszik, intézkedik, akár egy cégvezető. A politikai ügyek nem őt, hanem a frakciót koptatják, ami a testületi munkát nem ismerő ember számára kellően megfoghatatlan.

– Szabó Zsolt László –
hirdetés