Napi többszöri próbával készülnek augusztus huszadikára

A Debreceni Népi Együttes készül a karneváli fellépésre
A Debreceni Népi Együttes készül a karneváli fellépésre - © Fotó: Matey István
Debrecen – Székely táncok és tüzes szambák is gazdagítják a közelgő fesztivált.

  • A virágkarnevál egyik állandó résztvevője, a Debreceni Népi Együttes idei augusztus 20-ai programja bukovinai székely táncokból áll össze, melyben ugrós és csárdás jellegű részek egyaránt lesznek. Csaknem ötven párral vonulnak majd fel, akiknek a talpalávalót a miskolci Agyagbanda fogja szolgáltatni.
  • Szintén minden évben nagy közönségkedvenc augusztus 20-án a debreceni Valcer Táncstúdió, amely ugyancsak megannyi elismeréssel büszkélkedhet.
  • Egyesületi elnökük, művészeti vezetőjük, Bíró Csaba a Napló érdeklődésére elmondta: általában áprilisban választják ki az adott év zenéjét – azt, hogy mire akarnak táncolni a virágkarneválon.
  • Az ötletek végleges formába öntésére, a koreográfia kialakítására a július közepén kezdődő, kétszer egy hetes balatoni edzőtáborok alkalmával szokott sor kerülni. Mivel szerintük a Virágkarneválhoz könnyed, latinos, látványos dolgok illenek, ezúttal szambát mutatnak majd be.

Javában díszítik ezekben a napokban az augusztus 20-ai virágkarneválon látható virágkocsikat. Közben a felvonuló csoportok is gőzerővel készülnek a nagy megmérettetésre.

A karnevál egyik állandó résztvevője a Debreceni Népi Együttes. A rengeteg díjjal kitüntetett csoport művészeti vezetője, Hercz Vilmos lapunknak elmondta: ilyen kánikulában még szellős civil ruhában is nehéz végigsétálni a karnevál hat kilométeres távját a Petőfi tértől a Nagyerdei Stadionig. Ők ezt népviseletben, legalább nyolc lelátónál táncolva teszik meg. (Ezeken a helyeken túl, ahol nagyon tapsolnak nekik, szintén megállnak egy kis bemutatót tartani.)

ne5Készül a népi együttes | Fotó: Matey István

– Csoportunk tagjai a sok próbának, fellépésnek köszönhetően szerencsére jó edzettségi állapotban vannak, huszadikára külön erőnléti felkészülésre nincs szükség. Ugyanakkor, a karnevál mégiscsak megterhelő, mert a felvonulás egy körülbelül 3 órás, intenzív próbával ér fel – ismertette a művészeti vezető.

Az echós szekér funkciója

A Debreceni Népi Együttes idei 20-ai programja bukovinai székely táncokból áll össze, melyben ugrós és csárdás jellegű részek egyaránt lesznek. Csaknem 50 párral vonulnak majd fel, akiknek a talpalávalót a miskolci Agyagbanda fogja szolgáltatni. Velük többször szerepeltek már, amikor például moldvai, gyimesi muzsikára volt szükségük.

Az alapkoreográfia június végére készült el, melyet szétküldtek a csoportvezetőknek, azt ők tanítják a sajátjaiknak. Az együttes valamennyi tagja először augusztus 12-én tartott összpróbát. Attól kezdve minden nap gyakorolnak és fel is lépnek.

Hercz Vilmos azt a kis titkot is elárulta, hogy a csoportot kísérő szép echós szekérnek nemcsak díszítő funkciója lesz, hanem azon viszik majd a táncosok és a zenekar kellékeit, az ivóvizet, és arra is fel vannak készülve, ha esetleg valakinek feltöri a lábát a csizma.

Balatoni edzőtáborokban

Szintén minden évben nagy közönségkedvenc augusztus 20-án a debreceni Valcer Táncstúdió. Ők is rengeteg elismeréssel büszkélkedhetnek. Egyesületi elnökük, művészeti vezetőjük, Bíró Csaba elmondta: általában áprilisban választják ki az adott év zenéjét, azt, hogy mire akarnak táncolni a virágkarneválon. Az ötletek végleges formába öntésére, a koreográfia kialakítására a július közepén kezdődő, kétszer egy hetes balatoni edzőtáborok alkalmával szokott sor kerülni. Aztán a gyakorlás következik.

dne1A Valcer próbáján | Fotó: Molnár Péter

Most már mindennap 3, 4, 5 órát próbálnak. Eleinte kisebb csoportokban dolgoznak. A teljes, zenekarral kísért nagy produkció 120 táncossal az utolsó 2-3 napban áll össze.

– Általában a Riói karneválon is így működik a dolog – ismertette a művészeti vezető.

Mivel szerintük a Virágkarneválhoz könnyed, latinos, látványos dolgok illenek, ezúttal szambát mutatnak majd be. A fülbemászó dallamokat a Szihalmi Fúvószenekar fogja hozzá biztosítani.

A valceresek felvonulóruhái is emlékezetesek, híresek. Erről azt mondta a szakember, hogy náluk nem egyszerű az öltözékek kiválasztása, mert ezzel kapcsolatban mindig sok ötlet, vita szokott lenni. Nehéz demokratikus döntést hozni, miközben a pénztárca is befolyásol. Ezért általában csak a finisben szoktak véglegesíteni. – Arra törekszünk, hogy a színek menjenek a nyárhoz, a karneválhoz, illetve, hogy a virág valamilyen formában megjelenjen a ruhákon – fogalmazott Bíró Csaba.

– Orosz Csaba –


Debrecen – Óriási sikerrel mutatkozott be Debrecen a krakkói Magyar Napon ezen a hétvégén. Igazi virágkarneváli hangulatot teremtettek a debreceni táncosok a lengyel város főterére. Nyíregyházával közösen – mutatkozott be Krakkóban, a Magyar Napon, 2018. augusztus 11-én. A fesztiválhangulatot a F...

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes
Debrecen - A teremtő lehetetlent az embertől nem kérhet, mondjunk igent az életre. Interjú Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójával. Gyakori vendég közösségi eseményeken, neve hívószó. Miért tartja fontosnak az efféle rendezvényeket, mint a Virágkarnev...