Nem volt ünnepség

2020.04.06. 19:06

Elfoglalták helyüket a püspökladányi múzeum domborművei

Egy-egy dombormű őrzi emlékét Karacs Ferencnek és Arnóth Sándornak a múzeumban.

A helyi Karacs Ferenc Múzeumban március 16-ára tervezett dombormű­avató ünnepségek a koronavírus-veszély miatt elmaradtak, a domborművek a helyükre kerültek. Március 16-a kettős évforduló, egyrészt örömteli, másrészt szomorú dátum is a múzeum, valamint a Sárrét menti város életében.

A Karacs Ferencet ábrázoló dombormű | Fotó: Karacs Ferenc Múzeum

Később avatják fel

1770. március 16-án született a múzeum névadója, Püspökladány leghíresebb szülötte, Karacs Ferenc térképkészítő, rézmetsző mester. Püspökladány Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 250. évforduló alkalmából az idei évet Karacs Ferenc Emlékévnek nyilvánította. A tisztelet jeléül az intézmény homlokzatán Győrfi Lajos Magyar Örökség-díjas szobrászművész alkotását helyezték el.

Az Arnóth Sándort ábrázoló dombormű | Fotó: Karacs Ferenc Múzeum

2011. március 16-án Arnóth Sándor, a múzeum egykori igazgatója, Püspökladány volt polgármestere, a térség néhai országgyűlési képviselője tragikus körülmények között elhunyt. Halálának 9. évfordulója alkalmából, emlékezetének további megőrzésére egy Győrfi Ádám szobrászművész által készített bronzreliefet helyeztek el a Karacs Ferenc Múzeum „Nagyjainak Panteonjában”. A tervezett szoboravató ünnepségeket később rendezik meg, a jeles napon a Karacs Ferenc Múzeum munkatársai koszorút, virágot helyeztek el az évfordulók alkalmából. A domborművek megvalósítását a Püspökladány Múzeumáért Alapítvány támogatta – minderről Győrfi Lajos múzeumigazgató tájékoztatta a Naplót.

KZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában