Sport

2012.11.15. 11:09

A Napló vendége Tabaka József - Tudja, hogy ennél is többre képes

Tabaka József újra hazánk első számú salakmotorosa lett, egyéves kihagyás után visszahódította az egyéni bajnoki címet, ráadásul a lengyel és a brit ligában is igazán jó idényt produkált. A debreceni kiválóság a Napló vendégeként őszintén beszélt a hibáiról, az anyagi háttérről és azokról a dolgokról, amik előrevihetik a pályafutását. Az interjú második, befejező részét olvashatják most.

Tabaka József újra hazánk első számú salakmotorosa lett, egyéves kihagyás után visszahódította az egyéni bajnoki címet, ráadásul a lengyel és a brit ligában is igazán jó idényt produkált. A debreceni kiválóság a Napló vendégeként őszintén beszélt a hibáiról, az anyagi háttérről és azokról a dolgokról, amik előrevihetik a pályafutását. Az interjú második, befejező részét olvashatják most.Azt nemcsak idén, hanem korábban is láthatta a publikum, hogy Tabaka ellen csakis magasan jegyzett versenyzőknek van esélye a debreceni Gázvezeték utcai salakpályán. Viszont a külföldi versenyeken még vannak „üresjáratok” a futamok között. A világ salakmotorosait összevetve, hová helyezi önmagát?

Tabaka József: Ez egy rettentő nehéz kérdés. Hazai pályákon, mert például a krakkói, vagy az edinburghi ovált is ideveszem a debreceni mellé, valóban képes vagyok bárkit legyőzni, viszont idegenben érnek kellemetlen meglepetések. Az egyik nap a brit ligában legyőzöm a hozzánk látogató jónevű ausztrál Mark Lemont, viszont másnap vendégként kikapok egy a magyar szurkolók számára teljesen ismeretlen angol salakostól.

 

Akkor összességében mégis milyen versenyző Tabaka József?

Tabaka József: Egy jó salakosnak tartom magam, de tudom, hogy jobb vagyok ennél, mint amit eddig produkáltam.

 

És ezt hogyan lehet bebizonyítani?

Tabaka József: Meggyőződésem, hogy csakis versenyekkel lehet fejlődni! Tudom, fárasztó idény elé nézek, mert rengeteg viadalon akarok starthoz állni, de megcsinálom! Be akarok kerülni a nemzetközi salakmotoros elitbe!

 

Mivel a magyar bajnokkal beszélünk, így nem túlzás a megfogalmazás, hogy a legjobb hazai salakosnak sokat kell házalnia támogatók után?

Tabaka József: Akik segítenek, azoknak ezúttal is köszönöm szépen a támogatásukat, de őszintén bevallom, nagyon kevés szponzorom van. Az úgymond szponzori pénzek mindössze 5 százalékát teszik ki a költségvetésemnek.

 

Elnézést, lehet, félreértettem valamit: öt százalékot említett?

Tabaka József: Igen. Idáig is lényegében majdnem teljesen a családom segítette a motorozásomat, s amit kerestem egy-egy viadalon, azt teljes egészében visszaforgatom a sportba. Úgy vagyok ezzel az egésszel, mint egy vállalkozással, azaz először be kell invesztálni, hogy később nyereséges legyen a pályafutásom.

 

Akkor most a családi költségvetés még jobban meg lesz terhelve, ugyanis az öccse, a mindössze 16 esztendős Róbert is versenyző lett, az év végi magyar bajnokin már debütált is. Próbálja segíteni a fivérét, vagy hagyja, hogy a saját bőrén tanuljon és fejlődjön?

Tabaka József: Amiben csak lehet, mellette állok a testvéremnek. Most számára az a legfontosabb, hogy minél többet tapasztaljon, éppen ezért próbálok neki versenyeket szervezni. Jó lenne együtt indulni a viadalokon, mert igazán úgy tudnám ellátni tanácsokkal.

 

Véget ért a szezon, azaz a vaspapucsosok többsége kiveszi a téli szabadságát. Milyen hosszú pihenőidőt adott magának?

Tabaka József: Nincs itt szabadság, a héten elkezdtem a kondicionális edzéseket, amiket egészen tavaszig végzek. Közben aprólékosan rendbe rakom mind a négy motoromat, hogy márciusra bevethető állapotban legyenek, ugyanis akkor már Angliában szeretnék motorozni.

 

Az interjú első része:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!