Helyi közélet

2016.09.28. 15:53

Gálaesten emlékeznek Tréfás Györgyre

Debrecen - Tréfás György színes, gazdag életútja vidám emlékestet „követel”.

Debrecen - Tréfás György színes, gazdag életútja vidám emlékestet „követel”.

A szó legnemesebb értelmében szórakoztatni akart és ehhez volt tehetsége; minden alkalommal úgy állt színpadra, hogy adni akart – hangsúlyozta prof. dr. Mohos-Nagy Éva, a leglényegibb okot, amiért Tréfás Györgyöt befogadta, szerette a debreceni közönség. Ez utóbbit a Csokonai Színház nemrégiben elhunyt művésze vallotta korábban egy televíziós interjúban. – Harminc éven át énekeltem vele különböző operákban, koncerteken, templomokban és vidéki művelődési házakban. A színen volt ő az apám, a férjem, gyóntató papom és vetélytársam – emelte ki az operaénekes, pályatársa 159 szerepének némelyikét azon a szerdai tájékoztatón, amelyen a Tréfás György emlékére szervezendő est részleteit osztották meg az érdeklődőkkel.

Elhangzott, nem emlékműsorra, hanem a város díszpolgárának 85. születésnapjára készültek, amikor először szóba került az október 6-i est. – Ha itt lenne, bizonyosan vidám történeteket énekelne és mesélne az öt évtizednyi színpadi élményanyagból, ezért mi is inkább feloldani szeretnénk a gyászt ezzel az előadással – mondta Szabó-Sipos Máté, a teátrum zenei vezetője. A színpadon nem hangzik el szóló, mindannyiszor többen adnak majd elő, ezzel is kifejezve, hogy a színház és a kollégák együtt ünneplik ezt az embert – tette hozzá.

Sőt az égi társulatba költözővel együtt, ugyanis a regisztrációköteles rendezvénybe számos archív felvételt építenek majd be az est főszereplőjéről is. A méltató szavakon túl ezekért mondott köszönetet a művész özvegyének Ráckevei Anna, színigazgató. Komolay Szabolcs alpolgármester pedig – az operaénekes számos díjának sorolásán túl – hozzátette: az előadásból kimaradt ereklyékből, fényképekből a magyar kultúra napján január 22-én nyílik kiállítás.

HBN–HABE


Emlékszel, tavaly egy szomorú eseményen – Kóti Árpád temetésén – találkoztunk, ahol te is búcsúztattad Árpád barátodat. Majd a temetési menetben egymás mellé kerültünk, természetesen te a feleségeddel, Katival voltál, aki nélkül nem mentél soha sehová. Néhány szót váltottunk, majd hirtelen eszembe villant: interjút készítek veled! Kenyeres Ilona írása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában