Napi hétszáz kiló szemét

Akt.:
Napi hétszáz kiló szemét
© Illusztráció: HBN archív
Debrecen – Az utóbbi 2 évben növekszik a szelektív szigetek mellett elhelyezett vegyes hulladék mennyisége.

Távolról csak az tűnik fel, hogy valami nincs rendben a szelektív hulladékgyűjtők körül. Közelebb érve látni, a színes konténerek körül bizony temérdek szemét van, zsákokban vagy éppen anélkül, és leginkább szétszórva. Aztán valamelyik tárolóedény mögül előbújik valaki, aki éppen az önmaga hasznossági szempontjait figyelembe véve válogat, kotorász a kihordott anyag között. Ahogy közeledünk a gyüjtőhelyhez, egyre jobban érezhető a szag, illetve mindinkább látszik, hogy hordtak ide mindent, ami lom, kacat, szemét.

És mindezzel hol találkozhatunk? Szerte a városban, de legnagyobb eséllyel a Toroczkó és Pósa utcák sarkán, a Monostorpályi út végén, a Széna téren, a Galamb utca 41. előtt, az Ábel és Sólyom utca sarkán, a Pacsirta 14. előtt, a Bethlen és a Thaly Kálmán sarkán, valamint a Dobozi 4. szám előtt lévő szelektívhulladék-gyűjtők környezetében. Legalábbis a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft (DHK). kimutatása szerint. Merthogy ezeknek a gyűjtőszigeteknek a közvetlen környezete a legszennyezettebb, itt a DHK vegyes hulladékot gyűjtő munkatársai naponta takarítanak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy sziget környékéről minden nap legalább egy köbméter szemetet szednek össze, súlyra ez 700 kilogrammot jelent.

Eljárást indítanak

– Debrecenben sok év óta problémát okoz a szelektív szigetek gyűjtőedényei mellett elhelyezett vegyes hulladék. Mivel ez a hulladék egyrészt a tapasztalatok alapján nem hasznosítható, hanem vegyes háztartási, vagy lom hulladék, másrészt pedig még ha hasznosítható lenne is, nem a gyűjtőedényben található, ezért jogellenesen elhelyezett hulladéknak minősül – tájékoztatta a Naplót Képesné Domokos Csilla, a DHK szóvivője. – A társaság Debrecenben jelenleg 188 szelektív gyűjtőszigetet működtet. Teljes körű alvállalkozóként az AKSD Kft. üríti a tartályokat, valamint tisztítja a gyűjtőszigetek környezetét a jogellenesen elhelyezett hulladéktól. A Debreceni Közterület Felügyelet munkatársai, amennyiben felderíthető az elkövető személye, eljárást indítanak a jogsértés miatt.

Környezettudatosabban

A debreceniek környezetvédelem iránti érzékenyebbé válását mutatja, hogy évek óta folyamatosan növekszik a társaság által lakossági forrásból begyűjtött másodnyersanyag hulladék mennyisége. Anyag fajtánként mind többen válogatják szét a háztartási hulladékot és veszik igénybe például a sárgazsákos gyűjtést, a lépcsőházi papírgyűjtést, szelektív szigeteket, lakossági hulladékudvart. Ezzel szemben vannak, akik nem a hasznosítható hulladékot viszik el a szelektív szigetek mellé, hanem azt, ami a saját vegyes hulladék elhelyezésére szolgáló edényükben nem fér el. Egyébként törvény szabályozza, hogy hulladéktól csak a kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni.

A sárga zsákos, házhoz menő hulladékgyűjtés kiterjesztése miatt felvetődhet a kérdés, hogy mi lesz a szelektív gyűjtőszigetek sorsa. – Ezek a szigetek továbbra is a lakosság rendelkezésére fognak állni, annyi különbséggel, hogy amennyiben néhány hónapos tapasztalat indokolttá teszi, kevesebb sziget lesz a családi házas övezetekben, és több a lakótelepeken – válaszolt Képesné Domokos Csilla.

HBN–KZS


Ha szemét nem fér a kukába…

  • Lakossági Hulladékudvarra: alkalmanként például 300 kilogramm sitt hulladékot vagy 100 kilogramm lomot díjmentesen.
  • Lomtalanítás: az AKSD minden év áprilistól novemberig végzi a lomtalanítást Debrecen területén úgy, hogy a lakos az ügyfélszolgálati iroda kollégáival előzetesen leegyeztetett időben gyűjti be a háztartási lomot.
  • Regionális Hulladékkezelő Telep: minden lakos évente összesen 200 kilogramm hulladékot díjmentesen elhelyezhet el.
hirdetés