Nánáson megmutatták, hogy is néz ki egy tradicionális aratás

Nánáson megmutatták, hogy is néz ki egy tradicionális aratás
© Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdúnánás – A lengyel testvérvárosból is érkezett aratócsoport.

Az idén 7. alkalommal rendezte meg a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ az aratónapot. Az egész napos programoknak és a versenynek ebben az évben is a Nyakas Farm adott otthont június 27-én. A Hagyományőrző Aratók Napjára közel 20 csapat nevezett, köztük üde színfoltként Hajdúnánás lengyelországi testvértelepüléséről, Ustronból is.

Igazi aratóidő várta azt a több száz vendégeket és versenyzőket, akik ismét vállalkoztak arra, hogy megmutassák a kézi aratás hagyományos mozzanatait. Reggel nyolc órakor Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében szólt a hagyományőrző programok ápolásáról, azok megőrzéséről, s felelevenítéséről, amelyek igazi közösség összetartó erővel bírnak. Az aratónapot Gacsályi Gábor református lelkipásztor áldotta meg.

A köszöntők után a jelenlévők egy perces néma csenddel tisztelegtek a januárban elhunyt Veres Sándorra, aki haláláig szervezte, vezette a Nánási Lakodalmast, az Arató Fesztivált, illetve a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoportot.

Az aratócsapatok hangos énekszóval vonultak a búzaföldre, ahol elfoglalták a számukra kijelölt parcellákat, majd Nyakas András házigazda ünnepélyes kaszavágása után átadta a területet, s ezzel kezdetét vette az aratóbemutató.

Gyerekek a szalmadancolóban

Az arató csoportokat társadalmi zsűri értékelte, melynek elnöke ezúttal dr. Hadházy Jenő nyugalmazott főiskolai tanár volt. A pontozásnál figyelembe vették a kaszálás minőségét, a kötélkészítést, a kéve bekötését, valamint nézték a hagyományos ruházatot is. A résztvevők között voltak nagy gyakorlattal rendelkező csapatok is, mint például a Hajdúdorogi Görög Demeter Kertbarát Kör, a Téglási Bek Pál Kertbarátkör, nem is szólva a nánási indulókról. A kévék bekötése után elkészültek a keresztek, azok felkerültek az ökörfogatra.

Fotó: Harsányi Zsolt Fotó: Harsányi Zsolt ©

Az aratást követően tovább folytatódott a színes program kavalkád. A nap folyamán az aratóbál hangulatát Tordai Zoltán és cigány zenekara elevenítette fel, mindeközben a gyerekeket kézműves foglalkozások és szalmadancoló várta.

Kézműves foglalkozások

Az arató találkozón a szervezők több kuriózummal is várták a vendégeket: idén először a helyszínen is betekintést nyerhettek az érdeklődők a szalmakalap készítés rejtelmeibe, de emellett a Hajdúnánási Helyi Sajátosságok munkatársai kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, amelynek keretében az érdeklődők kipróbálhatták a nemez, a bőrműves és szalmafonás készítését.

A kíváncsiskodók ebben az évben a Nyakas Farmot és az ott zajló gazdálkodást is megismerhették. Késő délután minden résztvevő csapat elismerésben részesült.

HBN–Harsányi Zsolt