Nálunk 7-kor zárták a szavazóköröket

Szavazatszámlálás urnabontás után a debreceni Fazekas Mihály gimnáziumban kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Szavazatszámlálás urnabontás után a debreceni Fazekas Mihály gimnáziumban kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen – A szavazatok számlálása egy lépésről lépésre történő szigorúan szabályozott folyamat.

Országszerte este hét óráig lehetett szavazni. Az utolsó szavazó távozása után megkezdődik a munka: a szavazatszámláló bizottság tagjai megkezdik a szavazat összesítésének folyamatát.

Szabó Bernadett, a DSZC Vegyipari Szakgimnáziumában kialakított választókörzet szavazatszámláló bizottságának elnöke elmondta, a munka az adatok egyeztetésével kezdődik.

A számlálás menete

– Mi időben el tudtuk kezdeni a szavazatok számlálást. Első körben jegyzőkönyv alapján egyeztetjük az adatokat, majd visszacsomagoljuk a fel nem használt szavazólapokat, hogy azok véletlenül se keveredhessenek össze a szavazatokkal. Ezután történik az urnák felbontása, először a mozgóurnát nyitjuk, megkeressük benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontjuk a borítékokat, és különválogatjuk az egyéni, pártlistás és nemzetiségi szavazólapokat.

A bizottság jelöltenként és listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli és a kötegre jelöltenként, illetve listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát”

– ismertette az elnök.

A bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, majd jegyzőkönyvet állít ki. Ezt követően a szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat egyből a helyi választási irodába szállítja.

MSZ


Kósa Lajos családja körében adta le a szavazatát
Hajdú-Bihar - Április 8-án, vasárnap országgyűlési választást tartottak Magyarországon. A választás egyfordulós, és sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Az eseményekről élőben számolunk be a Hajdú Online-on. [liveticker name="valasztas-2018-elo-tudositas-a-hajdu-online-on"]...