Nagyváraddal közös pályázaton

Egyelőre még csak a tervezés fázisában tart az az együttműködés, amelyben a hajdú-bihari megyeszékhely és a romániai Nagyvárad vesz részt közös uniós pályázaton.

A stratégiai befektetések előkészítésére a szállítási infrastruktúra fejlesztéséhez a két város az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) keretéből 139 ezer euró (ebből Debrecennek 79 ezer euró jár) támogatást kapott amihez a városnak 5, Nagyváradnak pedig 2 százalék önrészt kell biztosítania.

Projektvezetőnek a Nagyváradi Metropolisz Övezet számít, míg Debrecen a projekt partner. A határon átnyúló programban mindketten a várost elkerülő körgyűrű kialakítását kívánják megvalósítani.

Mint arról Pajna Zoltán alpolgármester a keddi közös megbeszélést követően beszámolt, a két város gazdaságfejlesztési célkitűzéseinek a megvalósításához elengedhetetlen a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Érdekes egybeesés, hogy mind Debrecenben a 4-es főútvonalról, míg Nagyváradon az Erdélyi Autópálya felé rövidesen megkezdődik az elkerülő építése, viszont a jobb összeköttetéshez ugyanezt keleti irányból is el kell végezni, ehhez készülnek a megvalósíthatósági tanulmányok az ERFA pályázaton nyert pénzből. A kivitelezési munkálatokra azonban csak 2014 és ’20 között kerülhet sor, mert a fejlesztések anyagi fedezetét az unió újabb költségvetési ciklusában irányozhatják elő.