Nagyvárosi pörgés: egy nap a Debreceni Rendőrkapitányságon

Akt.:
Nagyvárosi pörgés: egy nap a Debreceni Rendőrkapitányságon
© Fotó: Szabó László
Debrecen – Érkezésünkkor frissen elfogott tolvajt hallgattak ki a nyomozók, távozásunk előtt gyanús fiatalembert igazoltattak a járőrök. Közben volt eligazítás, előállítás, rabosítás, nyomkutatás, kihallgatás – egy nap a Debreceni Rendőrkapitányságon.


Délután érkezünk a kapitányságra. Gorzás László őrnagy, a nyomozó alosztály vezetője és Nagy Imre törzszászlós, nyomozó épp kihallgatja a hajdúböszörményi Dobi István Attilát (36). Egy háromfős betörőbanda tagjaként fogták el, három körözés is érvényben volt ellene. A férfi azt mondja, oké, megbukott, vállalja a nevét, arcát, fotózzuk nyugodtan. Társaival, a debreceni N. Imrével (37) és egy szerződéses katonával – aki ellen a katonai ügyészség folytatja az eljárást – a gyanú szerint fát, gázolajat, építési anyagokat loptak, de elkötöttek két kutyát is, francia bulldogokat.

Cseke Imre törzszászlós nyomok után kutat | Fotó: Szabó László Cseke Imre törzszászlós nyomok után kutat | Fotó: Szabó László ©

– Volt 15 óra körül egy áruházi lopás, a 18 éves gyanúsított egy pulóverről eltávolította az áruvédelmi eszközt, távozáskor a biztonsági őr előtt lebukott. A járőrök előállították, kihallgatásra vár. Jelenleg két családi veszekedés miatt intézkednek a járőrök, a Bem téren egy szabálytalanul parkoló gépkocsi miatt a villamos nem tud továbbhaladni – sorolja a legfrissebb teendőket Kállai Katalin hadnagy, szolgálatirányító parancsnok. Rendkívül határozott, de mosolyra is futja munka közben. Hol a telefon csöng, hol a rádió szól, jelent, bűnügyi számot, további utasítást kér.

Kállai Katalin hadnagy határozottan irányít | Fotó: Szabó László Kállai Katalin hadnagy határozottan irányít | Fotó: Szabó László ©

Közben Farkas Dóra főtörzsőrmester, előállító őr elmagyarázza: az ő feladata, hogy az előállításokkal minden rendben legyen. A gyanúsítottaknál az elfogásuk után kötelező a ruházat átvizsgálása, de mielőtt bárkit elhelyeznek az előállító helyiségben, ezt neki meg kell ismételnie.

Bilincscsere az előállító helyiségeknél | Fotó: Szabó László Bilincscsere az előállító helyiségeknél | Fotó: Szabó László ©

Épp hozzák a járőrök a helybéli L. Istvánt (28). Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével gyanúsítják. 17 óra körül Sámsoni úti háza előtt ásóval megrongálta egy kisteherautó szélvédőjét, mert az autós ráhajtott az általa frissen megmunkált területre. Az előállítóban gondolkodhat rajta, megérte-e az összecsapás.

Az esti eligazításon Árnyas András főtörzsőrmester, a járőrök parancsnoka friss információkkal látja el kollégáit, mielőtt útba indítja őket. A zsarukkal mi a Csárda utcába tartunk. Családi veszekedésről érkezett bejelentés, a kiabálásukat halló telefonáló attól tart, a férfi bántalmazza a nőt. Mire odaérünk, valamelyest lenyugodtak a felek, de a két méter magas Sántha Dávid törzsőrmester higgadtsága is szükséges ahhoz, hogy ne kelljen folytatástól tartani.

Utána lakcímeket ellenőrzünk a háromfős járőrrel. Két férfi nem kezdte meg jogerős szabadságvesztés büntetése letöltését, emiatt körözi őket a bíróság. Egyiküket sem találjuk otthon.

– Az a baj, hogy a körözéseket a keresett személy bejelentett állandó lakcímére állítják ki a hatóságok, pedig gyakran évek óta nem is látták ott őket – sommázza a tapasztalatokat Kocsis Zoltán főtörzsőrmester, járőrvezető és Varga Lajos őrmester.

A kapitányságon Karácsony András törzszászlós az áruházi tolvaj rabosítását végzi. Aranyi Róbert törzsőrmester, nyomozóval és Cseke Imre törzszászlós, bűnügyi technikussal egy robogólopás tetthelyére megyünk. A motort használó egyetemista szerint pár perces távolléte alatt vitték el a járgányt. A nyomozó kikérdezi, a technikus nyomokat kutat, nem sokra jutunk.

Reggeli eligazítás László-Kókai Csaba őrnaggyal | Fotó: Szabó László Reggeli eligazítás László-Kókai Csaba őrnaggyal | Fotó: Szabó László ©

A másnap reggeli eligazításon László-Kókai Csaba őrnagy, a járőr- és őrszolgálati alosztály vezetője a fiatal kollégákra való tekintettel részletesen foglalkozik a közigazgatási és a helyszíni bírság alkalmazásának szabályaival. Mi addig betérünk az ország legnagyobb vidéki városában működő kapitányság vezetőjéhez. Uzonyi Attila ezredes legfontosabb eredményüknek azt tartja, hogy tavaly is jelentősen csökkent a közterületi és a vagyon elleni bűncselekmények száma, és javult a felderítési és a nyomozási eredményesség.

Uzonyi Attila ezredes: Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma | Fotó: Szabó László Uzonyi Attila ezredes: Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma | Fotó: Szabó László ©

– Hatalmas a teher rajtunk a sok kulturális, sport- és egyéb rendezvények miatt, egy részük országos, sőt nemzetközi jelentőségű. Itt rendezték például a női kézilabda Európa-bajnokságot, számos jégkorong utánpótlás-mérkőzést, a Szolnok férfi kosarasai is jártak itt hatalmas szurkolótáborral, rengeteg helyi nézőt is vonzva. Minden hónapban van valami. Júliustól jönnek új, fiatal rendőrök, nagyon várjuk őket, hogy mielőbb beilleszkedjenek – mondja a kapitány, és hozzáteszi: nagyon sokat jelent a közrend fenntartásában a térfigyelő kamerarendszer, a fokozott szolgálat túlóráinak központi finanszírozása és a jó együttműködés az önkormányzatokkal és a polgárőrséggel.

Szabó István főtörzsőrmester, járőrvezetővel és Puskás Tímea törzsőrmester, járőrrel zárjuk a riportnapot. Irány a Nagyerdő! Egy fiú a rendőrautót meglátva elfut. Nincs esélye, Szabó főtörzsőrmesterék pillanatok alatt utolérik, elszámoltatják. Ezzel a képpel búcsúzunk. A járőrök folytatják a nagyvárosi pörgést.

– Takáts László –

Zsaru Magazin
hirdetés