Nagytakarítás hét debreceni városrészben

Akt.:
Tavaszi nagytakarítás Debrecenben
Tavaszi nagytakarítás Debrecenben - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – A kijelölt helyeken egyszerre három, köztisztasággal foglalkozó cég munkatársai dolgoznak.

Rendhagyó tavaszi nagytakarítást tartanak idén Debrecenben. Az erre kijelölt hét nagy zónában, várhatóan április 18-áig koncentráltan, egyszerre három cég munkatársai dolgoznak. Egyebek mellett meggallyazzák a fákat, nyírják a bokrokat, összegyűjtik a szemetet és az elszáradt faleveleket, felsepregetik a buszmegállókat, a parkolókat. Az utakat és a járdákat gépekkel teszik rendbe – jelentette be az egyik ilyen helyszínen, a Vénkertben, a Füredi út – Böszörményi út – Sinai Miklós utca által határolt tömbbelsőben Barcsa Lajos debreceni alpolgármester. – Az erők egyesítésével azt szeretnénk elérni, hogy a lakosok is érzékeljék, itt komoly munka folyik – fogalmazott.

Fontos a tisztaság

A városvezető elmondta: az önkormányzat sokat költ a parkok és az utak karbantartására. A csütörtökön elfogadott új költségvetés értelmében a következő 1 esztendőben parkfenntartásra 489 millió forintot, köztisztaságra 273 millió forintot fordítanak. – Erre azért van szükség, mert miután elolvadt a hó, – főleg a lakótelepeken – azonnal látszik, hogy milyen sok szemét is rejtőzött alatta – mondta.

Közösen fellépni

A nagytakarításra kijelölt városrészek a lakótelepek és a fő gyűjtőutak mellé esnek.

Fotó: Kiss Annamarie

Az alpolgármester arra kérte az érintett városrészek lakóit, hogy a befejezés után óvják környezetüket, ugyanis óriási mértéket öltött a szabálytalan szemétlerakás. – Évente csaknem ezer tonna illegális hulladékot szednek össze a köztisztasággal foglalkozó cégek Debrecenben. Ehhez jön még a szelektív szigetek mellé hordott, az AKSD által összegyűjtött szemét – ismertette az alpolgármester.

Nem egyszeri alkalom

Egyes a nagytakarításba bevont útszakaszokon 22 órától reggel 6 óráig ideiglenes várakozási tilalmat is bevezetnek. Esős idő esetén a munkák elvégzése csúszhat.

A tervek szerint Debrecenben ezentúl évente több alkalommal lesznek a tavaszi nagytakarításhoz hasonló, összehangolt takarítási munkálatok.

OCs


A tervezett helyszínek és időpontok

1. zóna: február 18–22., február 25–28., március 1.

Lakótelepek: Libakert, Vénkert, Serház utca, Őszirózsa köz, Kandia utca, Wesselényi utca, Vármegyeháza utca, Barna utca.

Fő- és gyűjtőutak: a nagykörút (körgyűrű) útjai (Böszörményi út – Pesti utca – Nyugati utca – Erzsébet utca – Wesselényi utca – Hajnal utca – Rakovszky Dániel utca – Nyíl utca – Hadházi út – Füredi út) és a zöldsávok.

Parkok, terek: Külsővásártér, Segner tér, Bocskai tér, Benedek Elek tér.

2. zóna: február 25–28., március 1., március 4–8.

Intenzíven fenntartott területek: Belváros, Nagyerdei park.

Fő- és gyűjtőutak: a Belvárost körülvevő kiskörút (Tisza István utca – Antall József utca – Miklós utca – Szent Anna utca – Klaipeda uca – Burgundia utca – Rákóczi utca – Hunyadi J. utca), Pallagi út, Ady Endre út, Oláh G. utca, Móricz Zsigmond út.

Parkok, terek: Egyetem tér, Bem tér, Petőfi tér, a Nagyállomás környéke.

3. zóna: március 4–8., március 11–14.

Lakótelepek: Dobozi, Fényesudvar, Sóház, Hadházi út – Laktanya utca, Kassai út.

Fő- és gyűjtőutak: Kassai út, Sámsoni út, Simonyi út, Hadházi út, Faraktár u., Vámospércsi út, Vágóhíd u., Diószegi, Szabó Kálmán, Monostorpályi út.

Park/tér: Liget tér, Madách tér, Széna tér.

4. zóna: március 11–14., március 18–22.

Lakótelepek: Újkert, Sestakert.

Fő- és gyűjtőutak: Böszörményi út, Békessy Béla utca, Doberdó utca, Kartács utca, Dóczy József utca, Mikszáth Kálmán utca, Bolyai utca, Thomas Mann utca, Nádor utca, Egyetem sugárút.

5. zóna: március 25–29., április 1–5.

Lakótelepek: Ispotály utca, Epreskert, Közép utca.

Fő- és gyűjtőutak: Mikepércsi út, Tarján tér, Vajdahunyad utca – Ohat utcai park, Szoboszlói út, István út.

6. zóna: április 1–5., április 8–12.

Lakótelepek: Tócóskert, Tócóvölgy.

Fő- és gyűjtőutak: Kishegyesi út, Füredi út, Balmazúvárosi út, Bartók Béla út, Csigekert utca, Derék utca, Károli Gáspár utca, Vezér utca, Szabó Lőrinc utca.

7. zóna: április 15–18.

Külső városrészek: Kismacs, Nagymacs, Ondód, Józsa.


Ülésezett a debreceni közgyűlés
Debrecen - Debrecenben minden önkormányzati ágazatának több pénz jut majd mint tavaly. A debreceni önkormányzat új költségvetésében városüzemeltetésre 23 százalékkal, zöldterületi kiadásokra 28 százalékkal jut több majd, mint egy évvel korábban – ismertette Papp László, Debrecen polgármestere a h...