Nagyszabású oktatási konferenciát tartottak a TÁG-ban

Nagyszabású oktatási konferenciát tartottak a TÁG-ban
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Papp László: A család mellett életünk legfontosabb ügye az oktatás.

„Szinte minden, ami az iskola elvégzését követi visszavezethető, arra, amit az oktatás évei alatt tettünk vagy nem tettünk” – hangoztatta dr. Papp László polgármester azon a szakmai konferencián, amelyet a megye pedagógusai, intézményvezetői számára rendeztek kedden. A Tóth Árpád Gimnáziumban beszámoltak a köznevelés megerősítésének és megújításának lehetőségeiről, a Oktatási Hivatal új szervezeti felépítéséről, az áprilisban alakult Pedagógiai Oktatási Központok céljairól és a tankerületek feladat- és hatáskörének változásairól.

Legyen értelme a tanulásnak

A cívisváros vezetője saját példával erősítette, hogy miért van szükség az oktatási rendszer jelentős átalakítására. „Amikor 1991-ben elkezdtem jogot hallgatni, országszerte 3800-an tették ugyanazt, majd tíz évvel később 18 ezer fiatalt vettek fel erre a szakra, miközben tudható volt, hogy nincs szükség ennyi jogászra. Becsapták a diákokat, – mert nyilvánvalóan képtelenek voltak elhelyezkedni – és azokat a tanárokat is, akik energiát, munkát fektettek tudásuk átadásába.”

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke arról beszélt, hogy az oktatási rendszert formálók és abban résztvevők feladata, a gyerekek érzelmi kötődésének kialakítása, a tehetséggondozás, az egyéni képességek fejlesztése és az évelhagyók számának csökkentése. Utóbbi célt szolgálja az „egész napos” iskola, amely lehetőséget ad arra, hogy azon hátrányos helyzetű diákok is megérezzék a tudást, a siker ízét, akik alapvetően nem hordozzák magukban a tudni, tanulni akarás vágyát, szükségességét. A munkanélküliek két százaléka nem végezte el az általános iskolát. Szólt a város duális képzésfejlesztéssel és a nemzetközi óvoda kialakításával kapcsolatos törekvéseiről, valamint a szakképzések irányításának júliusi átszervezéséről is. A megyében két szakképzési centrum jött létre: tizenkét intézménnyel Debrecenben, illetve tizeneggyel Berettyóújfaluban.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) feladatain is módosít, hogy a szakemberek képzésének fenntartásáért július 1. óta a Nemzetgazdasági Minisztérium felel. Ahogyan arról Pappné Gyulai Katalin megyeközponti tankerületi igazgató beszámolt, idén szeptembertől 104 intézmény működését koordinálják majd. Változott, letisztult a KLIK Központ, a megyeközponti-, valamint a járási tankerületek feladat- és hatásköre, felelőssége is. Utóbbi leginkább a szakmai munkára fordíthat figyelmet. A módosításokkal az igazgatónő szerint gyorsabbá válhat a döntéshozatal.

Magyar Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Háttérintézmény-felügyeleti Főosztályának vezetője kiemelte: a köznevelés dolga a minőségi oktatás, az esélyteremtés, a versenyképes tudás közvetítése és a hátránykompenzáció. Előadásában a célokhoz vezető eszközökről is beszélt.

HBN–HABE


Tanárok segítői

A konferencián ismertették a Pedagógiai Oktatási Központok (POK) tevékenységeit, céljait. A szakmai szakszolgáltatási teendőket ellátó POK országszerte tizenhat bázissal és közel száznyolcvan munkatárssal kezdi a tanévet. A jövőben összesen kétszázötven fő dolgozhat többek között a versenyek szervezésén, a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók segítésének rendszerszintű támogatásán, a pedagógusminősítésen, pedagógus szaktanácsadáson.
hirdetés