Nagyszabású nemzetközi kutatás, modern fitneszközpont a Nagyerdőn

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Felmérik a hazai igényeket és a szokásokat, illetve ezek változását is.

Egyedülálló sport- és egészséggazdasági kutatásokra nyert közel egymilliárd forintos európai uniós támogatást a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a győri Széchenyi István Egyetem – jelentették be a debreceni Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központban szerdán. A három intézmény a kutatásaival lefedi az egész országot, amelyek magukba foglalják többek között a sportolási szokások felmérését és az egészséges életmódhoz való hozzáállást is. Az erről szóló sajtótájékoztatón részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, továbbá Szakály Zoltán szakmai vezető a debreceni, Rappai Gábor alprojekt vezető a pécsi, és Szakály Zsolt alprojektvezető a győri intézmény képviseletében, valamint Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Átadták az egyetem Kiváló Sportolója díjait | Fotó: Derencsényi István Átadták a Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója díjakat | Fotó: Derencsényi István ©

A projekt egyik legfőbb célja egy kutatói hálózat létrehozása, fiatal kutatók bevonása, valamint a hasonló területen végzett nemzetközi hálózatokhoz való csatlakozás. Emellett kiterjed majd a sportsérülések feltérképezésére, a szűrővizsgálatok iránti igény és a sportszolgáltatói kínálat felmérésére, valamint a multik egészségügyi szerepvállalására is a dolgozóik életében – hangzott el.

A fejlesztéseket szolgálják

Szabó Tünde elmondta, a kormány támogatja az innovációt, az oktatást, a kutatást, ezért is nagy öröm számukra a három felsőoktatási intézmény konzorciuma. Reményei szerint a projekt három éve alatt az egyetemek olyan kutatási eredményeket érnek el, amelyekkel hozzájárulhatnak a népegészségügy és a sportok fejlesztéséhez egyaránt.

A magyar lakosság egészségi állapota meglehetősen rossz, ami részben a mozgásszegény életformának köszönhető. Az viszont pozitívum, hogy egyre többen kezdenek érdeklődni az egészségtudatos életmód iránt.”

– Az elkövetkezendő három évben ezeket szeretnénk felmérni, és megfigyelni a végbement változásokat, emellett pedig javítani akarjuk a sportfogyasztási és egészség megőrzési szokásokat – fejtette ki Szakály Zoltán.

Újítások a Nagyerdőn

A sajtótájékoztató után adták át a Nagyerdei Stadionban a város legújabb fitness centrumát, az Unifitet, amely Debrecen és az egyetem közös munkája által jött létre. Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta, tiszteletre méltó az, hogy kitűnő az összhang a városvezetés és az egyetem között.

Széles Diána a mikrofon előtt az Unifit átadásakor | Fotó: Derencsényi István Széles Diána a mikrofon előtt az Unifit átadásakor | Fotó: Derencsényi István ©

– A kormánynak és az egyetemnek köszönhető ez az új sportlétesítmény, ám ezzel nem áll meg a nagyerdei fejlesztések sora, ugyanis közel 14 milliárd forintot költ a város a Nagyerdei Strand, az állatkert és a vidámpark felújítására az elkövetkezendő években – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

HBN–BR