Nagyot nőtt a műtrágya ára

A szeptemberi terménydömping idején olcsó árakra lehet számítani idén is.

Hiába termett kevesebbet a búza tavaly, mint a kiugróan jó 2008-ban, mivel a világ búza felhasználása csökken, az ellátottság belőle túlságosan is jó. Ezért aztán értékesítési nehézségek vannak, melyek következményeként áthúzódó készletek nyomják tovább a piacot, s ez a tendencia marad idén is – figyelmeztetett Vámosi Gábor terménykereskedelmi összefügésekről tartott előadásában az IKR Zrt. minapi nyíregyházi szakmai rendezvényén.

A kukorica helyzet fordított, a világ felhasználása meghaladja a termelést, a készletek csökkenése miatt pedig a kukorica árának emelkedésére lehet számítani. Az olajos növényeink, – napraforgó, repce – kevesebbet teremtek tavaly a vártnál, 2009 szeptemberétől esetükben egy folyamatos áremelkedés tanúi lehetünk, amely a kőolaj árának jóval hamarabb megindult növekedésével van összefőggésben. Az idei árakról szólva a szakember figyelmeztetett: sajnos megismétlődik a tavalyi ártrend, vagyis tavasszal még magas árakra szeptemberre viszont megint mélypontra lehet számítani.

A vetőmag tanács elnökeként Takács Géza a fémzárolt , tehát minősített vetőmagvak használatának fontosságára hívta fel a figyelmet. Hozzátette: sok hamis vetőmag volt tavaly is forgalomba feladva a leckét az ellenőrzést végzőknek, de nyilván azért hamisítják, mert a fémzárolt vetőmag megéri az árát.

– Jelentős, 25-30 százalékos áremelés történt az idén a műtrágya piacon. Tudvalévő, hogy e mesterséges növényi tápanyagnak az árát a földgáz ára, a kereslet-kínálat, illetve a gyárak profit elvárása alakítja – emlékeztetett Nagy Lajos az integrátor cég specialistája. A termelőknek azt tanácsolta: bár most áruhiány látszik a piacon, nem kell pánikba esni. Lesz elegendő árualap tavasszal, amikorra ki kell juttatni a növényeknek a tápanyagot.

– Galambos Béla –