Nagyot javult a külkereskedelmi forgalom

Az év első negyedében a magyar külkereskedelmi forgalomban a kivitel 16, a behozatal 13 százalékkal volt nagyobb 2009. azonos időszakáénál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.

A gazdaság határozott élénkülésére vall a gépexport 21 százalékának bővülése. A forgalomban 350 milliárd forint mérlegtöbblet alakult ki.

Január-márciusban mindkét irányú külkereskedelmi forgalom jelentősen növekedett, a 16, illetve 13 százalék gyarapodás értéke euróban 17, illetve 12 százalék volt. A forintban mért árszínvonal az exportban 8, az importban 9 százalék volt, a cserearány közel egy százalékkal javult, amiben a forint tavaszi erősödése játszott szerepet.

A hagyományos húzóágazat, a gépek és szállítóeszközök körében volt a legnagyobb a forgalom növekedése: a kivitelé 21, a behozatalé 18 százalékkal. Ennél kevésbé dinamikus a feldolgozott termékek külkereskedelmének forgalomgyarapodása, az export 12, az import 7 százalékkal haladta meg 2009. azonos időszakáét. Az energiahordozók terén a behozatal 13 százalékkal nőtt tavasszal, amelyben azonban figyelembe kell venni a tavaly év eleji orosz-ukrán-vita következtében leállt szállítások miatti alacsony bázisértéket.

– Független Hírügynökség –