Nagyon sokoldalú a gyümölcsök királynője

Nagyon sokoldalú a gyümölcsök királynője
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egy tál eper-csábítás, és összefut a nyál a szánkban.

A legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés az eper, nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és gyógynövényként egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított –, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig. A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy finom, számos kedvező élettani hatással is bír.

Óvatosan adjuk!

Felhasználása sokrétű: önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak, turmixoknak, lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek. Allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondaniuk erről a finomságról. Óvatosan kell adni kisgyerekeknek is, mert egyéni tűrőképesség kérdése, miként reagálnak rá.

– Faar Ida –

Címkék: ,


Sporthírek






hirdetés