Nagyvilág

2008.05.11. 12:53

Több millió eurós tűzkár Brandenburgban

<p>Németország - A német fővárost körülölelő Brandenburg tartományban szombat este óta megfeszített erővel dolgoznak a tűzoltók, hogy elfojtsák a lángokat egy hasznoshulladék raktárban.</p>

A hatóság vasárnapi közleményében a környéken élőket arra szólította fel, hogy a nyárias idő ellenére ne tartózkodjanak a szabadban.

A brandenburg tartományi Grossräschenben szombat este keletkezett tűz kontroll alatt van, de a lángok elfojtása több napot vesz igénybe - fogalmazott az RBB regionális tévéállomásnak vasárnap a német tűzoltóság szóvívője. A katasztrófa egy hasznoshulladék raktárban történt: a főleg műanyagot és papírt tartalmazó tömörített, illetve laza szeméthalmok égése során nagy mennyiségű füst keletkezett, így a nagy hőségben a tűzoltók csak gázálarcban végezhetik a mentési munkát.

A tűzoltóság arra szólította fel a hulladék telep környékén lakókat, hogy a pünkösdi, nyárias hosszú hétvégén (ma anyák napja van Németországban) tartsák csukva házaik ajtaját, ablakát és lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.

A brandenburgi tűzvészben személyi sérülés nem történt, de az anyagi veszteség már több millió erurós: a környezetvédelmi kár mértéke egyelőre felbecsülhetetlen a Lengyelországgal szomszédos kelet-német tartományban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!