Nagyon nem mindegy, hogy hová születünk

Hajdú-Bihar – A halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak kevés esélyük van a látványos kitörésre. Megyénk halmozottan hátrányos helyzetű kistelepüléseinek a polgármesterei alig-alig emlékeznek olyan esetre az elmúlt húsz évből, hogy mélyszegénységből indult falubeli gyerek a diploma megszerzéséig, vagy akár csak érettségiig vitte volna.

Kivételek persze vannak, ezek azonban legfeljebb erősítik a szabályt, miszerint: a halmozottan hátrányos helyzetből az oktatás (Magyarországon legalábbis) nem jelent kiutat. A Naplónak nyilatkozó települési vezetők között volt olyan, aki szerint ha manapság egy szegény gyerek tud és akar tanulni, akkor igenis viheti valamire, mások szerint viszont a halmozottan hátrányos helyzet olyan, mint a sártenger; könnyű beleragadni, de nehéz belőle kiszabdulni.

A témáról részletesen a Napló pénteki számban olvashatnak további megdöbbentő részleteket.

HBN-PA0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés