Nagyon megverték az időseket, ha nem engedelmeskedtek

Hajdú-Bihar – Azt a látszatot akarták kelteni, hogy orosz, vagy ukrán elkövetők voltak.

Hiába a jelentős időmúlás, Kovács Klára ügyész életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte a Debreceni Ítélőtáblán – idézzük – a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel gyilkoló harmad- és negyedrendű vádlottakra, akik az ügyészség szerint társtettesként működtek közre egy idős, miskolci asszony megölésében, több másik nyugdíjast pedig kiraboltak, bántalmaztak. Az ügy első-, másod- és hatodrendű vádlottja esetében a szabadságvesztés időtartamának lényeges felemelését indítványozta (az ötödrendű vádlott esetében jogerőre emelkedett a Debreceni Törvényszéken januárban kiszabott 2 év 4 hónapos börtönbüntetés), továbbá a bűnszervezetben elkövetés megállapítását is kérte. A szerdai tárgyaláson nyilatkozó védők szerint ennek nem állnak fenn a feltételei, továbbá a vádak alóli részbeni felmentés, illetve enyhítés mellett érveltek.

Az egytől egyig Borsod megyei, erős testalkatú vádlottak 2005-ben öt megye településein, köztük hajdú-bihariakban raboltak: Nádudvaron, Polgáron, Folyáson, Hajdúsámsonban, illetve Debrecenben két helyen. A férfiak a pénzszerzés eszközeiben nem válogattak, áldozataikat nem kímélték, egyiküket például harisnyával kötözték meg. Volt, akinél a sérülések visszamaradt testi fogyatékossággal gyógyultak. Egy miskolci asszonyt, miután elszedték a karikagyűrűjét, szintén megkötözték. Csak másnap találták meg, hiába hívták azonban a mentőket, az orvosok sem tudtak rajta segíteni.

Nádudvaron fiktív tartozás megadását követelték egy idős férfitől, akit úgy megvertek, hogy közvetlen életveszélyes állapotba került, a gyors orvosi beavatkozás mentette meg az életét.

Átkutatták a lakást

A bírósági tényállás szerint a férfiak az esti órákban lendültek akcióba. Az elsőrendű vádlott, K. Ferenc szállította őket a helyszínekre, amiért 30-50 ezer forintot kapott. Megérkezéskor jellemzően lekapcsolták a villanyórát, majd bejutva a házba az idős lakó(k) szemébe világítottak. Pénzt, értékeket követeltek, ha nem engedelmeskedtek, ütötték-verték őket, ezalatt a társak átkutatták a lakást.

Hogy ne azonosíthassák őket, alkalmanként álarcot viseltek, egymást orosz neveken szólították. Igyekeztek megakadályozni, hogy a sértettek segítséget hívjanak, ezért megkötözték őket, távozásuk után az ajtót bezárták, a telefonvezetéket megrongálták, elvágták. Az ügy tárgyalása december 2-án folytatódik, leghamarabb akkor kerülhet pont a tíz éve húzódó ügy végére.

HBN