Nagyon drága lehet a sietség

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Európa – Már utazás előtt fontos az útdíjaknak és a sebességhatároknak utánanézni, különben sokba kerülhet.

Nem egységes Európában a sebességhatárok szabályozása. A hosszú útra indulóknak érdemes utazás előtt a korlátozásokról tájékozódni.

Néhány országban rendhagyó szabályok érvényesek. Van, ahol a kis gyorshajtás is komoly pénzbüntetést vonhat maga után – írja a német autóklub, az ADAC. Különösen érdemes odafigyelni Nagy-Britanniában, ahol személyautóval az autópályákon és autóutakon egyaránt 112 kilométeres sebességgel (70 mérföld/óra) lehet közlekedni, más, lakott terülten kívüli utakon pedig 96 kilométer/óra (60 mérföld/óra) a felső sebességhatár. A szigetországban mérföld/órában szerepelnek a sebességek a táblákon.

Svédországban nincs egységes sebességszabályozás. Ezért ott folyamatosan figyelni kell a jelzőtáblákat. A gyorshajtás miatti büntetések komoly csapás lehet az utazók pénztárcájára. Nagy-Britanniában legalább 120 eurónak megfelelő fontot kell kifizetni, Olaszországban l70 eurónál kezdődnek a büntetési tételek. Norvégiában nagyon drága lehet egy 20 kilométeres sebességtúllépés is: átszámítva legalább 430 euróba fájhat egy kis sietség az autósoknak – tudatja az ADAC.

HBN