Nagyok nélkül nem megy

Debrecen – Nagyvállalati támogatási program bevezetését tervezi a magyar kormány.

A kormány külön támogatási rendszert dolgoz ki 100 magyar nagyvállalat számára, tekintettel arra, hogy ezek a cégek nem pályázhatnak európai uniós forrásokra. A cél, hogy érdekeltté tegyék a cégeket a további fejlesztésekben, ami a hazai kkv-kat is helyzetbe hozhatja.

Náluk van a erő

A nagyvállalatok Magyarországon jelentős gazdasági erőt képviselnek, akár a bruttó hazai termékhez (GDP-hez) való hozzájárulásukat, akár az általuk foglalkoztatottak számát tekintve, uniós támogatást azonban nem kaphatnak fejlesztéseikhez. A most induló, 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus újdonsága, hogy a nagyvállalatok nem vehetnek részt a pályázatokon, azokkal kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat célozzák meg. A kormány ennek ellenére nem akar „lemondani” erről a szegmensről sem, ezért szeretne kidolgozni egy olyan programot, amellyel a kieső forrás pótolható, vagy számukra olyan lehetőségeket nyithat, amelyek a Magyarországon működő nagyvállalatokat is érdekeltté teszik a fejlesztésekben.

Lehetőség a kicsiknek

Bár ezek a fejlesztések közvetlenül a nagyvállalatoknál jelennek meg, áttételesen a velük kapcsolatban lévő kkv-kat is erősítik. Egyre több hazai kis- és középvállalkozásnak az jelenti az egyetlen kitörési pontot, ha egy nagy cég beszállítójává válhat. A beszállító vállalatok a gazdaság motorjává válhatnak, hiszen a stabil felvevőpiacnak köszönhetően az átlagosnál nagyobb stabilitással rendelkeznek. Ahhoz, hogy egy kisebb cég egy nagyhírű multinacionális vállat beszállítójává válhasson, hosszú utat kell bejárnia. A legfontosabb talán az, hogy a termékek és szolgáltatások megfeleljenek a megrendelő elvárásainak, mind minőségét, mind pedig a vállalt határidőket tekintve, ezért jó tulajdonság, ha a cég adaptív, és meg tud felelni a megrendelő által megkövetelt elvárásoknak. Természetesen ehhez elkerülhetetlen a stratégiai gondolkodás, a pontos üzleti tervezés és a kiszámítható finanszírozás, valamint a folyamatos megújulásra való törekvés.

HBN
hirdetés