Nagykőrös visszavonta népszavazási kezdeményezését a megyeváltásról

Budapest – Visszavonta Nagykőrös önkormányzata a helyi népszavazási kezdeményezését, amely alapján Bács-Kiskun megyéhez csatlakozott volna a település – közölte a polgármesteri kabinetiroda vasárnap az MTI-vel.

A kezdeményezés visszavonását a január 29-i képviselőtestületi ülésen szavazták meg.

A tájékoztatás szerint Körtvélyesi Attila alpolgármester az ülésen azt mondta: a népszavazás kezdeményezését követően kormányhatározat született a Közép-magyarországi régió kettéválasztásáról, így a népszavazási kérdés “már nem releváns”, és a kettéválasztás reményeik szerint az uniós fejlesztési források kedvezőbb elosztását jelentheti.

Nagykőrös bízik benne, hogy Pest megye leválása a fővárosról a nagykőrösi polgároknak kedvező változásokat hoz – olvasható a közleményben.

Czira Szabolcs (Fidesz-KDNP) polgármester november 26-án tájékoztatta az MTI-t arról, hogy népszavazást kezdeményeztek a Pest megyei település Bács-Kiskun megyéhez csatlakozásáról.

A polgármester korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy a Budapesttel közös Közép-magyarországi régióhoz tartozásuk miatt a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá, a változással a munkahelyteremtés és a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös.

A Magyar Közlöny december 29-i számában megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért a Közép-magyarországi régió jelenlegi, Budapest és Pest megye közös közigazgatási határa mentén történő kettéválasztásának
szükségességével. Egyúttal felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnökével
együttműködésben dolgozza ki a kérelmet a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosítására, és azt
nyújtsa be az Európai Bizottság főtitkárságának, valamint másolatban az Európai Unió statisztikai hivatalának. Ennek határidejeként 2016. február 1-jét jelölte ki a kabinet.

A NUTS- (statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája) besorolás célja, hogy egységes rendszerben lehessen kezelni a tagállamok régióit.

– MTI –
hirdetés