Nagyjából kétszázan voltak a menekültellenes demonstráción

Akt.:
A menekülttábor ellen demonstráltak a Sámsoni úton
A menekülttábor ellen demonstráltak a Sámsoni úton - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A befogadó állomásnál demonstráltak egy civil kezdeményezésre érkezők.

A csütörtök hat órára meghirdetett időpontban már legalább 150-en összegyűltek a Sámsoni úti bevásárló központ mellett, de csak 25 perces várakozás után indult a csapat az út végén található befogadó állomáshoz. Egy fiatalember, Keresztesy Gergő szervezte a demonstrációt a Debreceniek a Sámsoni úti lakókért elnevezéssel az egyik közösségi oldalon. Természetesen a rendőrségnek is bejelentette, így az ilyen eseményeken már megszokott rendőri erők is felvonultak.

„Visszafoglalt” járda

Miközben a főleg fekete ruhás férfiakból álló csoportosulás tagjai békésen beszélgetve várakoztak, köztük időről időre mit sem sejtő, szemmel láthatóan a menekülttáborba tartó, vagy onnan érkező migránsok törtek utat köztük maguknak. Voltak, akik a bevásárló központból jöttek ki csomagokkal, és értetlenül bámulták az álldogálókat. Aztán, amikor a tömeg átkelve a zebrán a szemközti járdán elindult a tábor irányába, megértették, hogy nekik most marad ez az oldal és a kitaposott fű.

A demonstrálók, soraikban a Jobbik helyi önkormányzati képviselőivel és a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetőjével, valamint néhány tagjával békésen vonultak a járdán, útközben a közeli házakból, udvarokból egy-egy integetés érkezett feléjük, de az ottaniak nem álltak be a sorba. Az egyik kis italbolt ajtajában egy férfi, Húzzatok bele! kiáltással biztatta a társaságot, majd jelezte, érkezik ő is rövidesen. Amikor az erős rendőri biztosítás mellett a mintegy 200 főnyi csoport megérkezett, a táborból egyre több kíváncsi bevándorló jelent meg a túloldalon. Hogy az egészből semmit nem értettek, azt abból lehetett tudni, amikor a demonstráció szervezője „haza küldte őket”, s ezt a tömeg megtapsolta, ők is hasonlóan tettek.


Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

Lehetnek terroristák is

Így bár hozzájuk is szólt, az üzenet csak a demonstrálókhoz jutott el: „egy napig se tartózkodjon itt olyan személy, akiről semmilyen információval nem rendelkeznek a hatóságok.” Nem lehet tudni, hogy az ide érkezők között az Iszlám Állam hány terroristáját állomásoztatják a mi költségünkön – tette hozzá Keresztesy Gergő. A legnagyobb bajnak a szónok azt nevezte, hogy a migránsok szabadon közlekedhetnek szerte a városban, és minden büntetés nélkül zaklathatják a nőket, lányokat. Ezek az emberek nem akarnak beilleszkedni és nem is menekültek, hiszen legtöbbjük életerős fiatalember. Ha kibombázták őket, akkor a családjukat hátrahagyva menekültek ide? – tette fel a kérdést.

A demonstráció bizonyítja, vannak még, akik minden követ megmozgatnak, hogy a tábor környékén élők problémájára felhívják a figyelmet – folytatta a szónok, aki üzent a „hazaáruló politikusoknak” is: fogadják be az otthonukba a menekülteket, akikért most lobbiznak, szemben a határon túli magyarokért 2004-ben. Ami pedig a bevándorlóknak szólt: menjenek haza, vívják ki maguknak azt a szabadságot, amit a magyarok harcokkal, vérrel, áldozatokkal már kivívtak maguknak. A békés demonstráció néhány perccel hét óra után ért véget.

HBN–ÉP
hirdetés