Nagyjából 170 gyerek él nevelőszülőkkel Hajdú-Biharban

A nevelőszülők több értéket kaphatnak a gyerekek
A nevelőszülők több értéket kaphatnak a gyerekek - © Fotó: AFP/Vladimir Pesnya
Debrecen – Mintegy 20 ezer gyermeket érint országszerte a gyermekvédelmi szakellátás, ezért meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek segítik a nevelőszülői hálózat megerősítését – hangsúlyozta előadásában dr. Lantai Csilla, az Emberi Erőforrások Minisztérium Gyermekvédelmi és Gyámügyi főosztályvezetője a Nagytemplomban tartott első Református Nevelőszülők Országos Konferenciáján a napokban.

A főosztályvezető kitért arra, hogy a jövőben uniós forrásból javítják a gyermekek életkörülményeit. – A gyermekotthonokban nem a férőhelyek számának növelését, hanem a minőségi korszerűsítést kell előtérbe helyezni. Külön figyelmet kell szánni a speciális szükségletekre is – említette a főosztályvezető. Kitért a nevelőszülői hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére, amelynek célja a meglévő viszonyok javítása. A gyermekek gondozásához, neveléséhez szükséges tárgyi eszközök a nevelőszülők tulajdonában lennének, melyeket használatba adnak majd a gyerekeknek.

Nagy hangsúly kerül a jövőben szakemberek képzésére és továbbképzésére is. Az ingyenes oktatás olyan fontos pillérekre épül majd, mint a drogprevenció, a speciális nevelőszülői képzés, a bántalmazás felismerése, a szupervíziók és az esetmegbeszélések. Dr. Lantai Csilla kiemelte, fontos az önálló életkezdés feltételeit is megkönnyíteni, azoknak a fiataloknak is, akik javítóintézetben élnek. Ebben külön figyelmet kap az önfenntartó képesség, az egyénre szabott lehetőségek és a családi életre való nevelés. Hozzátette, a területi gyermekvédelmi szakszolgáltatási feladatok, illetve a módszertani, információs rendszerek is fejlesztésre szorulnak.

HBN–VK


Az a cél, hogy minden kisgyerek családban nőjön fel
Debrecen – Fontos, hogy az állami gondozásban élő gyermekek ne nagy és zsúfolt intézményekben éljenek.

hirdetés