Nagyanyáink virágai a tájház udvarán

Lókodiné Pintye Mária, a művelődési ház igazgatója, a tájház vezetője
Lókodiné Pintye Mária, a művelődési ház igazgatója, a tájház vezetője - © Fotó: Tulipán Csilla
Nyíradony – A tájház és néprajzi gyűjtemény udvarán pompázó színes virágok a régmúlt paraszti kultúrába röpítik a látogatókat.

Az önkormányzat három évvel ezelőtt megvásárolt és felújított egy régi parasztházat, ahol a korábban lebontott Fecske-ház gyűjteménye talált otthonra. A Móricz Zsigmond Művelődési Ház közösségi terét előszeretettel látogatják a helyi pávakör, a nyugdíjas klub, a néptáncosok és a mozgáskorlátozottak egyesületének tagjai.

adony2Fotó: Tulipán Csilla

A közmunkaprogramnak köszönhetően sokféle virágmagot, palántát, évelő virágokat vásároltak. Lelkesen öntözik, ápolják a növényeket a programban dolgozók. Gyönyörűen virít a nagyanyáink idejéből oly jól ismert büdöske, kalapos rózsa, estike, hajnalka, petúnia, muskátli, jégvirág, s már érik az otelló is, mely ezen a vidéken igen jellemző szőlőfajta.

adony1Fotó: Tulipán Csilla

Az udvar hátsó részében gyümölcsfák, eper és málna is hozott termést az idén. A pajta mellett levendula, és tearózsa illatozik. A porta végében egy kisebb botanikus kert van kialakulóban, melyben számos nemes cserje nő, ilyen a nyári orgona, tulipánfa, himalájai cédrus, atlasz cédrus, leyland ciprus, liliomfa és sok más.

TCS