Nagy Xénia – Az Alkonyat és Pink bűvöletében

Nagy Xénia
Nagy Xénia
Nagy Xénia nem csak a gerellyel bánik jól, hanem a mikrofonnal is, főleg ha karaokeról van szó.

Debrecen szülöttjeként, a fővárosban edzve, de a Debreceni Sportcentrum-SI versenyzőjeként éri el sikereit Nagy Xénia. A válogatott gerelyhajító idén felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, s ez óriási lökést adott számára ahhoz, hogy maximális erőbedobással a londoni olimpiáért küzdjön. A remek sportembert jól ismerhetjük az atlétikai pályáról, ám most a magánéletébe enged bepillantást a nagyszerű atléta.

Azok a fránya sérülések

Xénia nem kerülhette el azok sorsát, akiknek sportoló vagy edző valamelyik szülője: édesapja, aki korának egyik legjobb gerelyhajítója volt, mindenképpen azt akarta, hogy a lánya is rendszeresen mozogjon. – Igazából az atlétikai pályán nőttem fel, hiszen bátyámat édesapám edzette, és én is velük voltam amikor lehetett. Kézenfekvő volt, hogy atletizálok, kipróbáltam a gerelyhajításon kívül a futást és az ugrást is, s végül a bátyám nyomdokaiba léptem. De amíg próbálgattam a „szárnyaimat”, úsztam és két évig röplabdáztam is az atlétika mellett. A döntés végül megszületett, és gerelyhajítónak álltam – elevenítette fel a kezdeteket az ifjú hölgy, aki nem titkolta, a 11 éves versenyzői karrierje során nem egyszer foglalkozott azzal, hogy abbahagyja az élsportot. – Többször felmerült bennem, hogy hátat fordítok a sportnak, s ennek mindig egyetlen oka volt: a sérülés. Nehezen dolgoztam fel, hogy végigdolgoztam az alapozást, majd jött egy sérülés, ami miatt rengeteg versenyt kénytelen voltam kihagyni. Nagyo

n sok sérülésem volt, eddig nem voltam szerencsés ilyen téren – panaszkodott a kiválóság, akinek idén sérülésmentes volt az éve, s ezt egy felnőtt bajnoki címmel koronázta meg. De eddig a sikerig nagyon sokat kellett dolgoznia Xéniának.

Bulik helyett sikerek

– A sport miatt nagyon korán felköltöztem Budapestre, a gimnázium második osztályát már a fővárosban kezdtem. Szerencsére nem volt teljesen idegen a környezet, ugyanis az edzőtársakkal egy osztályba jártam. Nagyon jó volt a csapat, gyorsan beilleszkedtem, csak a kollégista évek voltak egy kicsit nehezek. Meg persze az is, amikor már az egyetemen a csoporttársak bulizni jártak, én meg nem mehettem. Édesapám szigorúan nevelt, ráadásul egészen Pestig „ellátott” – mesélte nevetve a most is még csak 24 esztendős sportoló, majd hozzátette, az eredmények kárpótolták az elmaradt bulikért, meg az a komoly párkapcsolat, amiben 4 éve él. A szinte állandóan mosolygó ifjú hölgy mindig fontosnak tartotta a tanulást, jelenleg a Testnevelési Egyetem utolsó éves hallgatója, s távlati céljai közt az szerepel, hogy a sportban dolgozik majd. De ez még odébb van, ugyanis jelenleg a legfontosabb cél, hogy kijusson a londoni olimpiára, s ott jól szerepeljen. Persze a rengeteg edzés és tanulás mellett muszáj időt szakítani egy kis lazulásra.

 – Nagyon szeretek moziba járni, az Alkonyat rabja vagyok, ám Robert Pattinson mellett Robert De Nirót is nagyon kedvelem. Ha lehet, akkor a bulizás is belefér az életembe, imádok táncolni és énekelni. Teljesen odáig vagyok a karaoke-ért, főleg a régi Edda nóták és a Pink számok, amit sokat hallhattak tőlem a barátaim. Félig hobbi, félig pedig munka a műkörmözés, amit nagyon szívesen csinálok – „adta ki magát” Nagy Xénia. HBN-BN


Otthon, édes otthon

Nagy Xénia már régóta Budapesten él, éppen ezért szegeztük neki a kérdést, hogy mit jelent számára Debrecen. – Igaz, két otthonom van, de a szülővárosom az elsőszámú lakhelyem. Mindig jó érzés hazajönni, ha valamilyen oknál fogva nem tudok két hét után Debrecenbe utazni, akkor már honvágyam van. Különösen jó érzés itt versenyezni, hiszen debreceniként fantasztikus érzés volt megnyerni a Felnőtt Magyar Bajnokságot a Nagyerdőn – az idei év legszebb napja volt számomra – mondta az atléta.

ADATOK

  • Nagy Xénia
  • Született: 1986. március 29., Debrecen
  • Családi állapota: párkapcsolatban él
  • Sportága: gerelyhajítás
  • Klubja: Debreceni Sportcentrum-SI
  • Legjobb eredménye: 54,49 méter
  • Kiemelkedő eredményei: junior Eb 9. hely (2005), utánpótlás Eb 9. hely (2007), felnőtt csapat Eb 10. hely (2010), felnőtt magyar bajnok (2010)