Nagy ünnep a ködös szombaton: az összes idei beruházást átadták Nyírábrányban

Nagy ünnep a ködös szombaton: az összes idei beruházást átadták Nyírábrányban
© Fotó: Molnár Péter
Nyírábrány – Nyírábrányban fát ültettek a felújított tájház udvarán a beruházások átadója alkalmából.

A hideg és ködös szombat igazi ünnepnap volt Nyírábrány életében, ugyanis valamennyi 2015-re datálható beruházást átadtak a településen. Nyíri Béla polgármester aggodalmát fejezte ki, hogy a zord időben talán csak kevesek tudnak részt venni az ünnepi pillanatokban, de Tasó László államtitkár megnyugtatta, hogy bizony a nyírségi ember olyan dolgos, hogy szombaton is akad tennivalója; de egészen biztos, hogy azok is, akiknek a szombatja munkával terhelt, jó szívvel fogadják a fejlesztéseket. Ezt bizonyítandó az államtitkár és a polgármester is ásót ragadott, és elültették az előkészített díszfákat a megújult tájház udvarán.

Kis lépés, nagy eredmény

A beruházások átadója Budaábrány településrészen kezdődött, ahol az Árpád utca egy járdaszakasza újult meg az óvodások és szüleik nagy örömére. A belvízelvezető rendszer is korszerűsödött, és a polgármester kiemelte, hogy a Startmunka keretében saját telephelyükön gyártották a járó- és mederlapokat. Virágládákat és forgalomterelő elemeket is saját embereikkel, a helyi sajátosságokra épülő program keretében készítettek.

A nagyközség közösségi terének udvarán folytatódtak a beszédek, ahol megtudtuk, hogy az Ábrányi Kornél téren is sok változás történt. Az udvarban lebontottak egy régi házat, annak helyét feltöltötték, s ott kapott helyet a gyerekek legújabb barátja, a játszótér. Ez talán kis lépésnek tűnik – így a polgármester -, de a helyiek tudják, hogy hosszadalmas munka nagy eredménye – mondta. A Startmunka-programban 150-en dolgoznak idén, és 100 millió forint kormányzati támogatást könyvelhetett el az önkormányzat. A művelődési ház és a középületek tetejére napelemes rendszert telepítettek – folytatódott a bemutatás – , ez nagy segítség lesz a működési költségek csökkentésében. Bővítették a térfigyelő rendszert is, a főtérnek, a vasútállomásnak és a piacnak is “szeme” van. 2015 turisztikai jellegű fejlesztésekben is bővelkedett, mert erdei kilátó és tanösvény létesült, illetve sikerült felújítani a helyi tájházat is. Nyíri Béla itt is hangsúlyozta, hogy olyan helyi mestereket kerestek, akik még tudták, hogyan lehet újrafedni a régi ház tetejét. Összefogás és csapatmunka volt, amiért mindenkinek jár a köszönet – hangsúlyozta.

Fotó: Molnár Péter (galéria) Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

Tasó László államtitkár, a térség országggyűlési képviselője úgy mondta, hogy a közelgő nagy mezőgazdasági programok átszakítják a határokat; a Nyírábrány-Debrecen vonal fejlődni fog.

– Nincs időnk várni. Világossá vált, hogy az Unió 2020 utáni politikájában változás lesz, bizonytalanná válhat a támogatások léte és mikéntje. Addig intézzük el tehát, amit tudunk, hiszen a közlekedés világába is rengeteg forrás érkezik. Azt is tudnunk kell, hogy ezek a források önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy életünk jobbá váljon, ahhoz nekünk is sok tennivalónk van – emelte ki Tasó László. Az átadóünnepséget népi tánc és frissen sült pogácsa is felmelegítette; az ünneplők a tájházat, majd a kilátót is megtekintették.

HBN​