Helyi közélet

2013.04.27. 12:27

Átadták a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontját

Debrecen, 2013. április 27., szombat (MTI) - Debrecen-Pallagon szombaton átadták a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontját, amelynek avató ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök szorgalmazta, hogy az ország minden nagyvárosában létesüljenek hasonló, korszerű létesítmények a fiatal sportolóknak.

Debrecen, 2013. április 27., szombat (MTI) - Debrecen-Pallagon szombaton átadták a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontját, amelynek avató ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök szorgalmazta, hogy az ország minden nagyvárosában létesüljenek hasonló, korszerű létesítmények a fiatal sportolóknak.

Ahhoz, hogy a fiatalok naggyá tudják tenni Magyarországot, iskolák és sportlétesítmények, ezekben pedig jó pedagógusok és edzők kellenek, valamint az, hogy a szülők neveljék, iskoláztassák és sportoltassák a gyerekeket - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kitért rá: bár sokan megkérdőjelezik az akadémiák és stadionok építésének helyességét a mostani nehéz gazdasági helyzetben, "én szeretném, hogyha a nemzeti önbecsülés azért ilyenkor megszólalna bennünk". Ezt követően hosszasan sorolta a régiós "volt kommunista" országok stadionfejlesztéseit Bukaresttől Prágáig.

"Miért csak mi, magyarok vagyunk képtelenek arra - ilyen futballtörténelemmel a hátunk mögött -, hogy rendbe tegyük a saját sportlétesítményeinket?" - tette fel a kérdést.

Orbán Viktor egyúttal reményét fejezte ki, hogy Magyarországon azok lesznek többségben, akik a színét és nem a fonákját nézik a dolgoknak, "akik a jót keresik, akik alkotni akarnak, akik keresik az együttműködést és elhiszik, hogy együtt sokra, magasra juthatunk". Debrecen olyan város, ahol az ilyen emberek elsöprő többségben vannak - fűzte hozzá.

A miniszterelnök végül arra kérte az Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy folytassa a pálya- és stadionépítési programját és a nehéz gazdasági helyzet ellenére is arra biztatott, hogy a gyermekek sportolására minden nagyvárosban épüljenek meg világszínvonalú létesítmények.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontja a Debrecenhez közeli Pallagon 13 hektáron épült fel 1,5 milliárd forintból. A nyolc füves és egy műfüves nagypályán, illetve a további öt kisebb méretű pályán egyidejűleg hatszázan tudnak edzeni. A csaknem egy évig tartó munkálatok finanszírozásához több mint egymilliárd forint TAO-támogatást tudtak felhasználni - jelezte Szima Gábor, a DVSC elnöke.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az 1750 négyzetméteres központi épület előtt tartott ünnepségen azt mondta: "azt a pénzt, amit a BL-ben kerestünk, itt látják". "Nem vittük haza, nem költöttük el, itt van" - tette hozzá.

A polgármester felidézte, hogy több mint egy évtizede álmodták meg egy nemzetközi szinten is sikeres DVSC utánpótlásbázisát és új stadionját, amelyek mára valósággá váltak, válnak. Szavai szerint csak a "lécet a legmagasabbra téve" szabad bármibe is belefogni, mert a sportban is csak az lehet első, aki elhiszi magáról, hogy győzhet.

Kósa Lajos köszönetet mondott a miniszterelnöknek, hogy a TAO-rendszert - amely nélkül nem lennének komoly sportfejlesztések - "a komplett frakción verte át és megküzdött érte az Európai Unióval is". A politikus emlékeztetett arra is, hogy 16 további szakszövetség is bekapcsolódhat idén a 2020-ig tartó sportlétesítmény- és utánpótlás-fejlesztési programba.

Bács Zoltán, a területet tulajdonló Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója szerint a tudományos élet mások mellett a gyógyászaton, az informatikán és az élettudományokon keresztül fejtheti ki gyakorlati előnyeit a sportban. Reményei szerint a labdarúgó-akadémia és az egyetem együtt komoly perspektívát nyújthat a szülőknek és a gyermekeknek.

A szombati megnyitót követően egész napos gyermek focitornának ad otthon a létesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában