Nagy tervekkel vágnak neki a vb-nek

Nagy tervekkel vágnak neki a vb-nek
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Olimpiai kvótát szeretne szerezni a magyar válogatott Dániában.


Tunézia ellen kezdi meg vb-szereplését Dániában a magyar női kézilabda-válogatott szombaton 18 órától. Németh András szövetségi kapitány már szerdán kihirdette a 18 fős utazó keretét, a tornára 16 kézilabdázó nevezhető, és két cserére lesz lehetőség (Korsós Dorina Magyarországon maradt tartalékként).

A magyar nemzeti együttes Herningben vívja meg csoportmeccseit, a honiak mellett Dánia, Montenegró, Japán, Tunézia és Szerbia került még be az A jelű hatosba. Németh András alakulata két éve a nyolcadik helyen zárt a vb-n úgy, hogy a negyeddöntőben csak hosszabbításban tudta felülmúlni a későbbi győztes brazil együttes. Tavaly az Európa-bajnokságon a hatodik lett Magyarország, az akkori keret viszont most megerősödött a két nagy visszatérővel, Görbicz Anitával és Zácsik Szandrával.

A magyarok egyértelműen az olimpiai selejtezőt jelentő helyek egyikén szeretnének végezni, ehhez pedig benne kell lenniük a legjobb hétben. Tudniillik minden csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe. A vb-győztes közvetlenül kijut a riói ötkarikás játékokra, míg a 2–7. helyezettek részt vehetnek a 2016 márciusában esedékes olimpiai selejtezőkön.

– Az első nyolc helyezett közül az aranyérmes már most kijut Rióba, a többiek pedig márciusban újból próbálkozhatnak. Az a célunk, hogy így vagy úgy, de szerezzünk kvótát – mondta az MTI-nek Németh András, majd hozzátette, ahhoz, hogy a sorsdöntő nyolcaddöntő könnyebbnek ígérkezzen, a csoportban kell minél jobban szerepelni.

Ha minden igaz, Tunézia és Japán felülmúlása nem okozhat gondot a „lányainknak”, azonban Szerbia, Montenegró és Dánia már más tészta…

A magyar delegációban egyébként számos ismerős név fedezhető fel: Köstner Vilmost senkinek sem kell bemutatni Debrecenben, ő edzőként segíti a csapatot. A játékosok közül a kapus Kiss Éva, a jobbátlövő Hornyák Dóra és a bal­átlövő Bulath Anita is a Lokit erősítette korábban.

Brazília vagy Norvégia?

A B csoportban kapott helyet Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, valamint Angola. A „cések” között csatázik majd Brazília, Franciaország, Argentína, Dél-Korea, Kongói DK, illetve Németország. A D jelű társaságot Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico és Kazahsztán alkotja.

A mezőnyből talán a vb-címvédő brazilok és a legutóbbi Eb-győztes, olimpiai bajnok norvégok emelkednek ki leginkább, ők akár még a döntőben is összefuthatnak. De a házigazda dánokat sem szabad lebecsülni.

A nyolcaddöntőket december 13-14-én rendezik, a negyeddöntőkre 16-án kerül sor. Az 5–8. helyért vívott csaták, valamint az elődöntők 18-án lesznek. A világbajnokság 20-án ér véget a fináléval, de a 3., az 5. és a 7. pozícióért folytatott párharcokat is a zárónapon tartják.

HBN–SZADÓ